România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Cum le-a fost interzis porcul ţăranilor români

© Photo : Inspectoratul General al PolițieiCarne de porc fără acte de proveniență
Carne de porc fără acte de proveniență - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2023
Abonare
În pofida asigurărilor date de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, țăranii români au căpătat interzis la tăierea ori comercializarea porcilor, afirmațiile oficialilor fiind, de fapt, praf în ochii crescătorilor
BUCUREȘTI, 23 noi – Sputnik. Ordinul 145/489/2023 emis de ANSVSA prin semnătura președintelui Alexandru Bociu nu modifică legea 122/15/05/2023, astfel în continuare porcii nu pot fi scoși din exploatațiile non comerciale, adică din bătătura țăranului român.
Țăranii români pot fi amendați în continuare dacă sunt prinși că transportă porci vii, dacă îi comercializează sau îi sacrifică pentru consum propriu. Ordinul semnat de Alexandru Bociu se referă strict la gospodăria țărănească care este cu totul și cu totul altceva, deși fermierii pot fi ușor păcăliți din cauza formulării. Gospodăria țărănească trebuie să fie înscrisă în SNIIA, ori țăranul român nu are porcii înregistrați în SNIIA.
Peste 90% din gospodariile țărănești nu sunt înregistrate în cooperative agricole. Aceste gospodarii țărănești din cooperative / asociații sunt de fapt cei care cresc porcul Bazna și mangaliță în 5/6 județe din România. Porcul de la țaran este în exploatația non-profesională și sunt undeva la 1,2 milioane de capete.
Țăranii români care cresc porcul în bătătură se încadrează potrivit legii la exploatația nonprofesională, nu la gospodăria țărănească cum afirmă în mod mincinos ministrul Agriculturii Florin Barbu și președintele ANSVSA Alexandru Bociu, astfel că în continuare țăranul nu își poate tăia porcul de Crăciun.
„MINISTRUL AGRICULTURII Florin Barbu MINTE! Nu se pot vinde porci din gospodării nici de Sărbători, nici după decât după modificarea Legii! Declarația aiuritoare a ministrului NU poate înlocui Legea 122 și Normele de aplicare!”, susține și medicul veterinar clujean, Petru Antonio Mureșan.
Fluxul de știri
0