Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Londra a descurajat Kievul să pună capăt conflictului în 2022, a declarat Rada

© AP PhotoBoris Johnson și Vladimir Zelenski
Boris Johnson și Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2023
Abonare
Liderul Partidului ”Sluga Poporului” Arahamia: conflictul din Ucraina s-ar fi putut încheia în 2022.
CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Acțiunile militare în Ucraina s-ar fi putut încheia primăvara trecută, dar fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson a descurajat Kievul să semneze orice acord de pace cu Rusia, a declarat David Arahamia, șeful fracțiunii Partidului ”Sluga Poporului” și membru al Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, într-un interviu pentru canalul TV „1+1”.
"Rușii erau gata să pună capăt războiului dacă luăm neutralitatea, ca Finlanda, și ne asumăm angajamentul că nu vom adera la NATO. Acesta a fost punctul cheie. <...> În afară de asta, când ne-am întors de la Istanbul, la Kiev a venit Boris Johnson și a spus: „Noi în general nu vom semna cu ei nimic și haideți pur și simplu să luptăm”, a relatat el.
În același timp, potrivit parlamentarului, nici Ucraina nu a fost de acord cu încetarea focului, deoarece „acest lucru contravine constituției sale, unde este stipulat statutul de bloc” al țării.
La sfârșitul lunii februarie a anului trecut au început consultările ruso-ucrainene: delegațiile au avut două întâlniri față în față în Belarus, după care a fost luată decizia de a le continua zilnic în regim de videoconferință.
La sfârșitul lunii martie, părțile au mai susținut o rundă de negocieri la Istanbul. În urma lor, consilierul președintelui rus Vladimir Medinski a declarat că Ucraina și-a prezentat în scris propunerile sale pentru un viitor acord. Moscova a considerat atunci că acesta este un pas înainte și, în general, regimul de la Kiev a demonstrat pentru prima dată în timp de mulți ani dorința de a negocia.
Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон выступает на пресс-конференции на Даунинг-стрит в Лондоне - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2023
Rusia
Rogov l-a invitat pe Boris Johnson să meargă la o școală rusă pentru recalificare
Drept răspuns, Rusia a venit cu doi pași similari către Ucraina. În primul rând, s-a decis reducerea semnificativă a operațiunilor militare în direcțiile Kiev și Cernigov. În al doilea rând, Moscova a propus organizarea unei întâlniri între Vladimir Putin și Vladimir Zelenski, concomitent cu parafarea acordului de către miniștrii de Externe.
Cu toate acestea, ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a comunicat ulterior că Ucraina renunță la propriile propuneri și creează numeroase provocări pentru a încetini procesul de negocieri. În particular, potrivit ministrului, Kievul a prezentat proiectul său de acord cu Moscova. În el exista o abatere de la prevederile înregistrate la întâlnirea de la Istanbul, care se referă la Crimeea. Totodată, Ucraina a modificat reglementările privind desfășurarea exercițiilor militare fără a menționa necesitatea obținerii consimțământului Rusiei.
Fluxul de știri
0