Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Coadă de tiruri de până la 7 zile la granița Moldovei cu România

© Sputnik / Rodion ProcaTIR-uri
TIR-uri - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2023
Abonare
Cozile de până la 7 zile la granița cu România îi încurcă pe fermierii din Republica Moldova care își exportă în această perioadă recolta de floarea soarelui
BUCUREȘTI, 20 noi - Sputnik. Cozile la tirurile din Moldova sunt cauzat de faptul că aceeași rută este folosită de camioanele ucrainene care aleg rutele pe uscat. Acest lucru a creat unul dintre cele mai mari blocaje pe care le-a cunoscut regiunea Mării Negre.
Floarea-soarelui reprezintă 25% din totalul terenurilor cultivate în Moldova, dar a devenit din ce în ce mai dificil pentru fermieri să exporte profitabilele semințe din cauza blocajelor cauzate de presiunea suplimentară a șoferilor de camion ucraineni care încearcă, de asemenea, să exporte recoltele țării lor prin Moldova vecină, către porturile din România.
Blocajele au loc la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești care a devenit unul dintre punctele de blocaj pentru exportul de alimente în regiunea Mării Negre.
Ucrainenii așteaptă în Moldova să treacă în România. Aceștia pot sta la coadă între cinci și șapte zile în medie, potrivit Ministerului moldovean al Economiei. În România, cerealele sunt duse în portul Constanța și, de acolo, în toată lumea cu nave cargo.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 02.01.2023
Societate
Cozi la frontieră! Cum se circulă la punctele de trecere
Vămile românești nu fac față, așa că cea mai mare parte a așteptării se întâmplă în Moldova, un punct de tranzit crucial pentru produsele agricole ucrainene.
Este fără precedent pentru punctul de trecere a frontierei de la Giurgiulești. Numai în luna octombrie, 1307 camioane încărcate au traversat frontiera moldo-ucraineană prin Reni-Giurgiulești, a declarat Mailin Aasmäe, Misiunea UE de asistență la frontieră pentru Moldova și Ucraina.
Și nu se întrevede niciun sfârșit pentru criză. Timpul mediu de așteptare aproape s-a dublat din septembrie, a adăugat Aasmäe, de la 137 de ore la 269.
Criza îi afectează și pe fermierii moldoveni, coloana vertebrală a economiei moldovenești. Pentru ei, a devenit mai greu să descarce cereale deoarece exportatorii moldoveni nu pot concura cu cerealele ucrainene ieftine. Din 2022, țările exportatoare de cereale ale Moldovei au scăzut de la 25 la 14. În consecință, piața moldovenească este inundată.
Fluxul de știri
0