Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Argentina are un nou președinte

© AFP 2024 / LUIS ROBAYOJavier Milei
Javier Milei - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2023
Abonare
Argentina are un nou președinte și, odată cu el, trece printr-un nou experiment politic: al populismului libertarian.
BUCUREȘTI, 20 noi -Sputnik. O vedetă tv transformată în politician, Javier Milei, a câștigat categoric turul doi al alegerilor prezidențiale din Argentina, cu 55,69%, în fața unui adversar de centru-stânga, din vechea gardă a politicii argentiniene.
Milei a promis ”schimbări radicale” și oprirea inflației și a sărăciei explozive din Argentina, țară cu grave probleme economice și ce este trecută prin experiența incapacității de plată și a falimentului.
Milei a fost felicitat de către foștii președinți Trump (al SUA) și Bolsonaro (din Brazilia), cu care de altfel s-a și asociat. Adversarul său, Massa, a declarat că se retrage după această înfrângere din politică.
Un angajat al unei bănci chinezești numără bancnote de 100 de yuani și bancnote în dolari americani - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2023
Internațional
Lovitură pentru dolar: Argentina și-a plătit datoriile către FMI în yuanul chinezesc
Milei beneficiază de o popularitate extaziată, fiind văzut de mulți argentinieni ca un lider vizionar, un economist de geniu. De-a lungul campaniei, Milei a promis că va desființa banca centrală și va ”dolariza” economia, în efortul de a opri calamitatea financiară în care se găsește țara, cu peste 40% din populație în sărăcie și o inflație de 140%.
Adevăratul risc este ca Argentina să se distrugă economic după această mișcare revoluționară. Acest lucru va duce, avertizează observatorii, la o situație și mai gravă de instabilitate socială.
Fluxul de știri
0