Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țară latino-americană a introdus sistemul rusesc de plăţi MIR

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyПлатежные карты "Мир".
Платежные карты Мир. - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2023
Abonare
Sistemul de plată MIR al Rusiei este acum acceptat în întreaga Venezuelă, a anunțat joi ministrul de Externe al țării, Yvan Gil Pinto.
BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik. Caracas a anunţat anul trecut că este interesat să se alăture sistemului național rusesc de plată, iar în iunie 2023 a început să accepte cardurile MIR.
„Astăzi, platforma MIR permite efectuarea plăților pe 100% din teritoriul Venezuelei, iar aproximativ 36% din totalul punctelor de plată acceptă cardurile MIR”, a declarat Pinto la o conferinţă de presă la Moscova, după discuții cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit RT.
Potrivit acestuia, cardurile MIR pot fi utilizate la toate punctele comerciale în una dintre cele mai populare stațiuni din țară, Insula Margarita.
În octombrie, vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat că sistemul de plată MIR funcționează la peste 80.000 de bancomate din Venezuela.
Adoptarea sistemului MIR de către ţara latino-americană face parte din eforturile de dedolarizare, Moscova și Caracasul fiind interesate să creeze condiții pentru tranzacţii în monedele naționale.
Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2023
Internațional
Lumea se îngroapă în datorii
Sistemul de plată MIR din Rusia a înregistrat o creștere constantă a cererii pentru carduri noi încă de anul trecut, potrivit operatorului sistemului. Aproximativ zece țări din întreaga lume folosesc în prezent sistemul, în timp ce aproximativ alte 15 ţări şi-au exprimat interesul pentru adoptarea acestuia.
În martie, Cuba a anunțat lansarea sistemului alternativ al Rusiei la cardurile de plată occidentale. Mai multe bănci din Havana au instalat bancomate care afișează logo-ul MIR și oferă o opțiune de retragere a numerarului în pesos cubanez cu folosirea cardurilor bancare rusești.
Fluxul de știri
0