Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lumea se îngroapă în datorii

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaБанковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard
Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2023
Abonare
Lumea este înglodată în datorii. Datoria publică mondială va depăși 310 miliarde de dolari până la finalul anului 2023, ceea ce înseamnă o creștere de peste 25% în ultimii 5 ani de zile.
BUCUREȘTI, 17 noi -Sputnik. Un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial, a crescut în trimestrul trei din anul 2023, până la nivelul record istoric, de 307,400 miliarde de dolari. De asemenea, raportul datorie/PIB în statele emergente a atins un maxim istoric.
Calculele au fost făcute într-un raport al Institutului Internațional pentru Finanțe (IIF), care este cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.
Analiștii nu sunt optimiști cu privire la viitor, în contextul în care nu se vede o temperare a cheltuielilor publice și nici o revigorare a economiei mondiale. De asemenea, atrag atenția specialiștii, anul electoral 2024 va pune o presiune populistă asupra bugetelor tuturor statelor lumii, ceea ce va duce implicit la mai multe împrumuturi și mai puține restricții bugetare.
Aproape două treimi din creșterea datoriei a venit dinspre țările dezvoltate, inclusiv SUA, Japonia, Franța și Marea Britanie.
Datoria guvernamentală a avut cea mai mare creştere în trimestrul trei din 2023, iar deficitele bugetare rămân mult peste nivelul de dinaintea pandemiei în multe state. De asemenea, povara datoriei pentru gospodării şi companii încă este în creştere în marile economii, inclusiv în China şi SUA.
Fluxul de știri
0