România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Vine iarna și în România

© Sputnik / Yuriy Kaver / Accesați arhiva multimediaVacanța de iarnă la munte
Vacanța de iarnă la munte - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2023
Vacanța de iarnă la munte. Foto de arhivă
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
ANM a transmis patru avertizări de ninsori, lapoviță și vânt puternic, iar de înrăutățirea iernii va fi afectat jumătate din teritoriul României
BUCUREȘTI, 17 noi - Sputnik. Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de coduri galbene și portocalii, avertizând că începând de vineri seară, din sud-vest apar ninsorile, dar și viscolul în zonele montane. Începând de sâmbătă și până duminică, vântul puternic și precipitațiile (ploi, lapoviță și ninsori) se vor întinde în aproximativ jumătate de țară.
În zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15...20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60...70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută. Avertizarea este valabilă de vineri, ora 20:00 până sâmbătă, ora 08:00.
În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h.
Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2023
Internațional
Vine iarna iar UE are motive de îngrijorare
Cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului
Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 08:00 până duminică, ora 10:00. În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25...35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent.
În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55...65 km/h.
În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60...80 km/h.
Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.

Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m

În intervalul menționat local în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80...110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 14:00 până duminică, ora 10:00.

Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului

În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85...90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 18:00 până duminică, ora 10:00.

Prognoza pentru București în weekend

ANM spune, în prognoza specială pentru București, că de vineri seară și până sâmbătă dimineață, cerul va avea înnorări și temporar va ploua, iar vântul va sufla slab și moderat.
Temperatura minimă din Capitală va fi de 6...7 grade.
De sâmbătă dimineață și până duminică dimineață, cerul va fi noros și va ploua (cantități de apă de 15...20 l/mp), iar în a doua parte a nopții, trecător vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare.
Vântul va avea intensificări mai ales seara și noaptea cu rafale de 50...55 km/h. Temperatura maximă, mai coborâtă decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de 2...3 grade.
Fluxul de știri
0