Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vine iarna iar UE are motive de îngrijorare

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2023
Abonare
Îngrijorări pe piața gazelor naturale din UE: dacă iarna va fi grea, cu temperaturi scăzute, vor fi probleme, avertizează autoritatea europeană cu privire la energie (AIE).
BUCUREȘTI, 10 oct -Sputnik. Deși stocurile de gaze ale Uniunii Europene sunt pline în proporție de aproape 96% la începutul sezonului de încălzire, AIE este prudentă în ceea ce privește securitatea aprovizionării.
„O iarnă rece combinată cu o disponibilitate redusă a gazului lichefiat (GNL)” transportat pe nave „și o nouă scădere a livrărilor de gaz rusesc prin conducte ar putea reaprinde tensiunile pe piață, în special spre sfârșitul iernii 2023-24”, explică agenția OCDE cu sediul la Paris.
Cel mai mare pericol este nu atât penuria cât explozia prețurilor la gaze, ceea ce va duce la un nou val inflaționist, pe lângă alte tipuri de nemulțumiri sociale.
„Riscul de volatilitate a prețurilor, în special în cazul unei ierni friguroase, este, prin urmare, un motiv de îngrijorare”, a adăugat aceasta într-un comunicat de presă.
Fluxul de știri
0