Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Turciei în vizită în Germania

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaRecepp Taiyp Erdogan
Recepp Taiyp Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2023
Recepp Taiyp Erdogan. Foto de arhivă
Abonare
Președintele Turciei, Recep Erdogan merge în vizită, vineri, în Germania, într-un context tensionat al relațiilor dintre Turcia și Uniunea Europeană, al cărei prim-motor politic și economic este încă Berlinul.
BUCUREȘTI, 17 noi -Sputnik. Vizita președintelui Turciei în Germania vine pe fondul mai multor tensiuni cumulate între Ankara și Berlin/Bruxelles. Turcia are propria sa poziție, diferită de a Germaniei și Uniunii Europene atât în ceea ce privește criza din Ucraina cât și în ceea ce privește criza din Fâșia Gaza.
Președintele Erdogan a acuzat statul Israel- susținut de UE- ca fiind un ”stat terorist” și are propriile sale instrumente diplomatice pentru a căuta detensionarea situației din Gaza.
De asemenea, Turcia, deși stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, pare să fi părăsit și cele mai vagi iluzii că țara va intra în UE într-un viitor istoric previzibil.
În sfârșit, Erdogan, merge la ”ai săi”. Germania găzduiește o puternică (3 milioane de cetățeni) și foarte activă și implicată economic comunitate etnică turcă. Iar turcii din Germania la ultimele alegeri au votat în mare majoritate pentru președintele Erdogan, dar și pentru formațiunea sa politică, AKP.
Канцлер Германии Олаф Шольц поправляет свою черную повязку на глазу во время первого дня дебатов по бюджету на 2024 год в Бундестаге в Берлине, Германия - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2023
Internațional
Scholz: acuzațiile lui Erdogan împotriva Israelului sunt absurde
Fluxul de știri
0