Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia, interesată de şase noi parteneriate militare cu Africa

© AP PhotoTrupe maliene
Trupe maliene - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2023
Trupe maliene
Abonare
Rusia ar putea semna acorduri tehnico-militare cu șase noi țări africane, a declarat ministrul adjunct rus al Apărării.
BUCUREŞTI, 13 nov – Sputnik. Rusia ar putea semna acorduri tehnico-militare cu șase noi țări africane, a declarat ministrul adjunct rus al Apărării, Alexander Fomin. Moscova se află deja în colaborare cu majoritatea statelor de pe continent.
Moscova este interesată să semneze acorduri tehnico-militare cu șase noi țări africane, a declarat Alexander Fomin. Aceste noi colaborări care vor permite Rusiei să își aducă expertiza militară în cele patru colțuri ale continentului.
„Sunt 54 de state în Africa. Astăzi avem acorduri cu 30 dintre acestea și încă șase [acorduri] sunt în perspectiva noastră […]. În total vor fi 36. Acestea acoperă cea mai mare parte a continentului african”, a declarat oficialul rus, citat de Sputnik Africa.
Acordurile de cooperare militară sunt rareori încheiate singure, fiind însoțite în general de alte acorduri interministeriale, a subliniat Fomin.
Rusia a încheiat mai multe parteneriate militare în ultimele luni, în special cu țările din Sahel. Mali a mulțumit în mod special Moscovei de mai multe ori pentru ajutorul acordat în lupta împotriva grupărilor teroriste. De asemenea, Rusia oferă instruire forțelor din Mali, iar în ultimii ani au fost livrate către Bamako elicoptere Mi-171 și avioane Su-25.
„Datorită Rusiei, am reușit să ne consolidăm forțele de apărare, serviciile de securitate și forțele noastre pentru aplicarea legii. Armata maliană este acum în ofensivă”, a declarat președintele Tranziției din Mali, Assimi Goïta, în timpul summitului Rusia-Africa.
De asemenea, Republica Centrafricană beneficiază de expertiza instructorilor ruși. La mijlocul lunii septembrie, președintele Faustin Archange Touadéra s-a opus plecării acestora, cerută de Franța. Țara din Africa Centrală este interesată acum să găzduiască o bază militară rusă și au loc discuții pe acest subiect.
Fluxul de știri
0