Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Companiile rusești au de câştigat în urma exodului firmelor occidentale

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimedia"Макдоналдс" временно закроют в России
Макдоналдс временно закроют в России - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2023
Abonare
Companiile rusești acoperă rapid golul lăsat de companiile internaționale care au plecat și beneficiază în urma preluării activelor firmelor occidentale la prețuri reduse.
BUCUREŞTI, 13 nov – Sputnik. Companiile rusești acoperă rapid golul lăsat de companiile internaționale care au plecat și beneficiază în urma preluării activelor firmelor occidentale la prețuri reduse, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.
Gigantul american de fast-food McDonald’s, grupul producător de ambalaje Ball și producătorul de produse chimice Henkel sunt doar câteva dintre companiile care au părăsit Rusia din cauza presiunii internaționale puternice exercitate prin sancțiuni și din partea propriilor investitori după ce Moscova a lansat operațiunea militară în Ucraina.
În 2022 și în prima jumătate a acestui an, firmele occidentale au vândut afaceri în Rusia în valoare de cel puțin 21 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări a agenției de presă și cercetare AK&M.
Noua cohortă de antreprenori din Rusia este puțin cunoscută în afara țării și nu au fost introduşi pe listele de sancțiuni ale SUA sau ale UE, a menţionat publicația.
Un exemplu este grupul Arnest al lui Aleksei Sagal, care era producător de cosmetice și de bunuri de uz casnic înainte de a cumpăra, în septembrie anul trecut, afacerea din Rusia a grupului Ball, specializat în ambalaje pentru băuturi, pentru 530 de milioane de dolari. Ulterior, în august anul acesta, grupul a achiziționat 100% din acțiunile rusești ale celui de-al doilea cel mai mare producător de bere din lume, Heineken, cu un preţ simbolic de un euro.
Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2023
Rusia
Studiu: Rușii au început să mănânce mai multe dulciuri
Aleksandr Govor, a cărui avere provine din afaceri cu cărbune, a preluat McDonald’s din Rusia după ce gigantul american a ales să părăsească piața. Rebranduind lanțul cu numele de „Vkusno i Tochka”, care se traduce aproximativ prin „Pur şi simplu gustos”, Govor a cumpărat toate cele 850 de magazine rusești ale fostei francize, făcând un pas important în extinderea afacerii, față de situaţia dinainte când opera doar 25 de restaurante.
În iunie, lanțul de fast-food rebranduit a raportat că a fost depășită performanța anterioară, înregistrând peste 500 de milioane de vizite în ultimul an, potrivit noului său proprietar.
De asemenea, unii oameni de afaceri cunoscuți au avut de câştigat în urma exodului firmelor occidentale. Cel mai bogat om de afaceri din Rusia, Vladimir Potanin, care deține gigantul minier Norilsk Nickel, a cumpărat anul trecut Rosbank de la grupul bancar francez Societe Generale. Miliardarul a fost sancționat de către SUA și Marea Britanie în decembrie 2022.
Plecarea companiilor multinaționale a fost o măsură menită să slăbească economia rusească, dar, potrivit unor experți, în realitate, a adus beneficii noului val de oameni de afaceri, mai ales că Moscova a împiedicat o ieșire ușoară pentru firmele occidentale, potrivit RT.
Conform legilor existente care reglementează procedurile de cesionare, firmele care părăsesc Rusia sunt obligate să-și vândă activele cu o reducere de 50%. De asemenea, trebuie să obțină permisiunea guvernamentală pentru vânzare și să plătească o contribuție obligatorie la bugetul rusesc, în valoare de cel puțin 10% din jumătate din valoarea de piață a activelor companiei în țară.
Fluxul de știri
0