Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Blocaj politic în Polonia

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIParlamentul Poloniei
Parlamentul Poloniei - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul polonez, reunit pentru a tranşa raportul de forţe între actuala putere şi opoziţie, se află în impas
BRUXELLES, 13 noi – Sputnik. Parlamentul polonez s-a reunit luni pentru a tranşa raportul de forţe între PiS şi opoziţie. Opoziţia ar putea prelua puterea la jumătatea lui decembrie, în cazul unui eşec al lui Morawiecki de a forma un Guvern.
Este prima întrunire a Parlamentului de la alegerile legislative din octombrie, într-o situaţie fără precedent, în care două tabere opuse revendică victoria şi aspiră să formeze Guvernul.
Partidul aflat la putere a obţinut cel mai mare număr de mandate, dar nu poate forma o majoritate, pe care o poate forma însă opoziţia pro-europeană.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS, la putere) dispune de 194 dintre cele 460 de mandate, departe de o majoritate de 246 de mandate degajată de trei grupări proeuropene aliate - coaliţie alectorală (de centru) a lui Donald Tusk. A treia Cale (democrat-creştină) şi stânga.
Naţionaliştii din Confederaţie se distanşează de cele două tabere mari şi deţine 18 mandate.
Andrzej Duda - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2023
Internațional
Polonia: criză politică provocată de președintele Duda
În pofida aritmeticii electorale. preşedintele Andrzej Duda a ales să încredinţeze misiunea formării unui guvern aliaţilor săi din PiS şi l-a însărcinat cu acest lucru pe premierul în exerciţiu Mateusz Morawiecki.
PiS dă asigurări că ”va face totul” pentru a-i putea prezenta preşedintelui noul său Guvern - în termenul prevăzut de Constituţie, de 14 zile -, iar apoi să-l supună unui vot de încredere - în următoarele 14 zile.
Liderii celor trei partide proeuropene au semnat vineri un acord de coaliţie, care urmează să servească de ”foaie de drum” a alianţei, în cazul în care ajunge la putere, cu Donald Tusk ca premier.
”Noi vrem cu adevărat ca polonezele şi polonezii (...) să poată vedea că, de-acum, suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea ţării noastre”, declara Tusk.
În cazul unui eşec al misiunii lui Morawiecki de a forma un Guvern, opoziţia va prelua frâiele puterii abia undeva la jumătatea lui decembrie.
Fluxul de știri
0