Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia: criză politică provocată de președintele Duda

© AFP 2023 / Bartosz SiedlikAndrzej Duda
Andrzej Duda - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deși a pierdut alegerile parlamentare în Polonia, partidul naționalist și rusofob Lege și Justiție (PiS), a fost nominalizat de președintele țării ca să formeze guvernul și o eventuală coaliție de guvernare.
BUCUREȘTI, 7 noi- Sputnik. Președintele polonez Andrzej Duda a nominalizat luni seară pe premierul demisionar Mateusz Morawiecki ca nou prim ministru desemnat.
Deși PiS a câștigat cele mai multe locuri în Parlament după alegerile din 15 octombrie, (194 din 460), formarea unei coaliții de guvernare are șanse minime, pentru că toate celelalte partide au respins ideea uneicolaborăricu partidul condus de facto de Jarosław Kaczyński.
Președintele Duda a ignorat majoritatea formată din cele trei partide de opoziție care au adunat suficienți parlamentari pentru a forma o coaliție de guvernare cu Donald Tusk ca premier.
Morawiecki trebuie să îi prezinte un cabinet lui Duda în termen de două săptămâni de la convocarea noului parlament – ceea ce se întâmplă pe 13 noiembrie – și apoi are la dispoziție alte două săptămâni pentru a-și prezenta programul și a organiza un vot de încredere. Dacă nu reușește, atunci parlamentul ia inițiativa și își propune propriul candidat.
Fluxul de știri
0