Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Grecia se apropie de China

© AFP 2024 / ARIS MESSINISXi Jinping și Kyriakos Mitsotakis
Xi Jinping și Kyriakos Mitsotakis - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2023
Abonare
Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit cu prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită oficială în China
BUCUREȘTI, 5 noi - Sputnik. Preşedintele Chinei Xi Jinping a menționat că ambele țări sunt partenere în construcția inițiativei „O centură, un drum”, cât și în schimburile între diferite civilizații. Președintele chinez a spus că dorește să intensifice cu Grecia conectivitatea strategiilor, cooperarea în transporturi, construcția navală și să aibă parteneriate în energie, telecomunicații, finanțe și să identifice noi oportunități de cooperare în economia verde, economia digitală și domeniul tehnico-științific. El a menționat importanța construcției inițiativei „O centură, un drum”, dezvoltarea stabilă, durabilă și pe termen lung a Portului Pireu.
Xi a transmis că încurajează companiile chineze să investească în Grecia, salută participarea companiilor grecești încheierea de parteneriate între China și țările din Europa Centrală și de Est, și așteaptă să intre pe piața chineză mai multe produse grecești de calitate. China dorește să aprofundeze schimburile și cooperarea cu Atena și în educație, cultură, știință, turism și tineret.
Kyriakos Mitsotakis a spus la rândul său că țara sa dorește să stimuleze în continuare construcția inițiativei „O centură, un drum”, să extindă parteneriatele cu câștig comun în construcția navală, navigație, energie curată și alte domenii, să aducă mai multe produse grecești pe piața chineză și să atragă mai mulți turiști chinezi.
Grecia urmărește cu fermitate politica existenței unei singure Chinei, apreciază poziția echitabilă a Chinei în treburile internaționale și regionale, a declarat prim-ministrul grec. Țara este gata să intensifice coordonarea cu China în mecanismele multilaterale și să fie o punte a cooperării UE-China. Șeful guvernului de la Atena și-a exprimat convingerea că UE și China pot coopera pe baza egalității și a respectului mutual, iar Grecia dorește să contribuie la dezvoltarea optimă a relațiilor UE-China.
Fluxul de știri
0