Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Francezii își apără plățile cu numerar

© AFP 2024 / JEAN-SEBASTIEN EVRARDA man takes out Euro banknotes from an automated teller machine (ATM)
A man takes out Euro banknotes from an automated teller machine (ATM)  - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2023
Abonare
În Franța există o formă de protest față de limitarea plăților în numerar prin care cetățenii obligă supermarketurile să accepte banii cash
BUCUREŞTI, 5 noi - Sputnik. După ce un binecunoscut supermarket din Franța a decisă să treacă la sistmeul de plăți fără numerar, un grup de 50 de oameni s-au adunat și au convenit că toți vor face multe cumpărături la aceeași oră, în aceeași zi. Cu cărucioarele încărcate, pline, s-au dus la casă, la casierie, nu la auto-scanare. Abia după ce totul a fost scanat și-au scos banii.
Se pare că acțiuni similare au loc zilnic la benzinării și restaurante din toate regiunile Franței. Oamenii pur și simplu refuză să participe la sistemul fără numerar.
„Personalul era absolut exasperat. În timp ce conducerea a fost complet supărată. Toți cei din grup au rămas calmi. Acţionând într-o manieră civilizată de parcă nu ar fi ştiut nimic despre asta, fără a-i certa, a-i umili sau a fi nepoliticoși cu angajaţii. Lanțul de supermarketuri a fost nevoit să accepte din nou numerar”, a descris situația o româncă din Franța.
Aceeași sursă scrie că „la benzinării: au umplut rezervorul la o pompă cu echipaj și au plătit numai cu numerar. La restaurante, grupurile mari ies să mănânce și nimeni nu are la el telefon sau card bancar. Ei fac acest lucru în toate regiunile Franței. Pur și simplu refuză să participe la sistemul fără numerar!”
Femeia precizează că astfel de decizii impuse pot fi contracarate doar acționând în grupuri mari, concertat.
„Funcționează pentru că o fac organizat, în grupuri mari. O acțiune cu un singur om aici și colo nu va ajuta la nimic. Deci, acțiuni, acțiuni, acțiuni! Asta se poate face doar cât mai există numerar”, a scris femeia.
Și Guvernul României a adoptat noile măsuri fiscal-bugetare, prin care plățile cash sunt limitate în țara noastră. Mircea Badea este unul din jurnaliștii care a atras atenția, în numeroase rânduri, cu privire la această măsură.
Măsura anunțată de Guvernul României are loc în timp ce în Austria sau Elveția se cere referendum pentru ca plata cash să fie consfințită în Constituție.
La polul opus, Cuba și Marea Britanie au restricționat de curând accesul la numerar.
Fluxul de știri
0