Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri locale generale: peste 30% dintre alegători au votat în acest scrutin

© Sputnik / Dmitrij Osmatesko / Accesați arhiva multimediaМестные выборы в Молдавии
Местные выборы в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2023
Abonare
Comisia Electorală Centrală anunță că, până la ora 15.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 820 mii de alegători sau peste 30 % din numărul celor incluși în listele electorale.
CIHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. CEC a emis un comunicat de presă în care anunță că peste 30 % dintre alegătorii din țară și-au exercitat dreptul de vot în acest scrutin.
Conform datelor preliminarea furnizate de către CEC în municipiul Chișinău alegerile locale pot fi considerate valabile.
„În municipiul Chișinău au votat, până la ora 15.00, peste 26 la sută dintre persoanele cu drept de vot. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Rîșcani al capitalei, unde au votat 26 la sută dintre alegători. În suburbii avem înregistrată o prezență de 28 %. Cei mai activi sunt votanții din or. Vadul lui Vodă, peste 36%, cea mai pasivă suburbie e or. Durlești – 24%”, este menționat în comunicatul CEC.
La Nord în municipiul Bălți, din totalul de 100 mii de alegători, la secțiile de votare au venit 25% dintre alegători.
Iar la Sud în municipul Comrat există o rată departicipare de peste 31% dintre cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale de bază.
„În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 este înregistrată o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce înseamnă că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile”, se mai menționează în comunicat.
Conform informațiilor operative prezentate de Inspectoratul General al Poliției, până la ora 15.00, CEC a fost informată despre 130 de cazuri de încălcări sau incidente.
Dintre acestea 42 de cazuri țin de agitația electorală, 29 de cazuri referitoare la transportarea organizată a alegătorilor, 4 de afișarea afișajului electoral, 7 cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, 12 cazuri privind fotografierea buletinelor de vot.
În localitatea Chirsovo, din UTA Găgăuzia, pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot, a fost pornită urmărirea penală.
Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.
Fluxul de știri
0