Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Viktor Orban este împotriva tăierii relaţiilor cu Estul

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaПремьер-министр Венгрии Виктор Орбан
Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2023
Abonare
Viktor Orbán arată că după tăierea legăturilor de cooperare economică dintre Europa şi Rusia, pe care se baza economia continentului, acum se discută despre limitarea relaţiilor cu Estul, inclusiv cu China
BRUXELLES, 4 noi – Sputnik. Evoluţiile globale au fost turbulente în ultima perioadă, iar politica europeană este dominată de provocări serioase, a declarat vineri, la Astana, premierul Viktor Orbán, la cel de-al 10-lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice.
În discursul rostit în cadrul reuniunii, Viktor Orbán a spus că ne confruntăm cu dileme dificile, iar răspunsurile pe care le vom da în Europa vor avea un impact puternic asupra relaţiei dintre continent şi lumea turcică.
Din perspectivă europeană, securitatea globală se află în situaţia cea mai proastă de la sfârşitul Războiului Rece încoace, a afirmat premierul, el arătând că “situaţia nu a fost niciodată atât de dificilă şi complexă în ultimii 30 de ani ca acum”.
Karine Jean-Pierre - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2023
Internațional
Mai puţini bani pentru Ucraina
El a mai adăugat că economia mondială a fost dată peste cap de două ori într-un interval scurt de timp, o dată de Covid, apoi de conflictul din Ucraina, în timp ce preţurile la energie au crescut, afectând grav competitivitatea europeană.
“Dilema Europei este astăzi: ce este în interesul Europei, să creeze blocuri în economia mondială sau să dezvolte relaţiile globale şi conectivitatea?”, a formulat Orbán.
El a explicat că una dintre tendinţe vrea să împingă Europa spre crearea blocurilor: după tăierea legăturilor de cooperare economică dintre Europa şi Rusia, pe care se baza economia continentului, acum se discută despre limitarea relaţiilor cu Estul, inclusiv cu China.
Orbán a spus că cealaltă tendinţă, preferată şi de Ungaria, doreşte consolidarea cooperării şi vede în această interdependenţă o posibilitate pentru dezvoltare şi creşterea competitivităţii.
Ambasadorul rus Valerii Kuzmin și senatorul român Diana Șoșoacă - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2023
România
Senatorul Diana Șoșoacă: România va avea granița cu Rusia
“De aceea, noi dorim ca următoarea perioadă să fie cea a conectivităţii şi a contactelor globale”, a spus el, considerând Consiliul Turcic ca un “campion al conectivităţii” şi fiind convins că direcţia urmată de consiliu în ultimii ani este cea corectă.
“Doresc să-i informez pe domnii preşedinţi că Ungaria solicită un plan B care vizează încetarea focului, tratative de pace şi construirea unei noi arhitecturi de securitate în Europa, satisfăcătoare pentru Ucraina şi acceptabilă pentru Rusia”, a declarat el.
Orbán şi-a exprimat convingerea că noua arhitectură de securitate europeană trebuie să aibă un rol şi Turcia şi, prin intermediul ei, lumea turcică, deoarece fără Turcia este imposibil de imaginat o structură de securitate europeană sustenabilă şi pe termen lung.
El a spus că, în situaţia internaţională actuală, rolul Organizaţiei Statelor Turcice devine din ce în ce mai important; statele turcice au reuşit până acum să atenueze conflictele şi să reducă riscurile de escaladare. “Ungaria doreşte să consolideze şi în viitor această politică în cadrul Organizaţiei Statelor Turcice”, a precizat el.
Fluxul de știri
0