Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE a pierdut 1,5 trilioane de dolari în urma sancțiunilor împotriva Rusiei

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2023
Abonare
Statele membre ale UE au pierdut în jur de 1,5 trilioane de dolari în urma sancțiunilor ample introduse împotriva Moscovei.
BUCUREŞTI, 3 nov – Sputnik. Statele membre ale UE au pierdut în jur de 1,5 trilioane de dolari în urma sancțiunilor ample introduse împotriva Moscovei, a declarat vineri ministrul adjunct rus de Externe Aleksandr Gruşko.
Diplomatul a adăugat că nu exită niciun semn că blocul își va inversa politicile față de Moscova în viitorul apropiat.
„Toatepierderilesuferite de UE din cauza impunerii de sancțiuni și în urma deciziilor de a reduce cooperarea cu Rusia s-au ridicat, la o estimare moderată, la aproximativ 1,5 trilioane de dolari”, a declarat Gruşko jurnaliştilor pe marginea Forumului Economic Eurasiatic, potrivit RT.
Potrivit acestuia, comerțul reciproc între Rusia și statele membre ale UE s-a ridicat la 417 miliarde de dolari în 2013 și a susținut că ar fi putut ajunge la 700 de miliarde de dolari în acest an dacă nu ar fi fost introduse sancțiunile legate de Ucraina.
Gruşko a adăugat că volumul comerțului a totalizat 200 de miliarde de dolari în 2022, dar se aşteaptă să scadă la mai puțin de 100 de miliarde de dolari până la sfârșitul lui 2023.
„Anul viitor, va scădea şi mai mult, la 50 de miliarde de dolari, iar ulterior va scădea spre zero”, a conchis ministrul adjunct rus de Externe.
Sectorul industrial al Germaniei trebuie acum să achiziționeze gaze naturale la prețuri de trei ori mai mari decât cele din SUA, potrivit diplomatului. El a subliniat că liniile de producție se mută treptat în America de Nord, în ciuda avertismentelor ridicate de către companiile germane.
Până acum, Bruxelles-ul a introdus 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza operațiunii sale militare din Ucraina. Numărul restricțiilor a ajuns la zeci de mii, deși oficialii din UE și SUA au recunoscut în repetate rânduri că impactul măsurilor asupra Rusiei nu a fost atât de negativ pe cât se aștepta.
Fluxul de știri
0