Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rosatom: Țările din America Latină, interesate de Centrul nuclear rusesc din Bolivia

© Sputnik / Alexei Danichev / Accesați arhiva multimediaEmblema corporației rusești ”Rosatom”
Emblema corporației rusești ”Rosatom” - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2023
Abonare
Mai multe țări din America Latină și-au arătat interesul faţă de un centru de tehnologie nucleară care este construit de corporația de stat rusească Rosatom în Bolivia.
BUCUREŞTI, 3 nov – Sputnik. Mai multe țări din America Latină și-au arătat interesul faţă de un centru de tehnologie nucleară care este construit de corporația de stat rusească Rosatom în Bolivia și participă la negocieri comerciale, a declarat pentru Sputnik președintele Rosatom de peste hotare, Evgeni Pakermanov.
„Prin crearea acestor capacități în Bolivia, confirmăm poziţia dominantă a Rosatom în domeniul tehnologiilor nucleare non-energetice. Prin urmare, răspunsul este da, există interes [din partea altor țări]. Și nu este vorba doar de o țară, ci de mai multe. Nu le voi numi pentru că negocierile comerciale nu au fost încă finalizate”, a spus Pakermanov.
El a adăugat că acest proiect este important pentru Rusia ca proiect pentru întreaga Americă Latină, nu doar pentru Bolivia, întrucât interesul pentru proiect va crește după ce va fi finalizat.
„Credem ferm că aceasta este o facilitate importantă pentru Rosatom, nu numai în contextul unei singure țări - Bolivia, ci și în contextul întregului continent latino-american. Suntem pe deplin încrezători că acest proiect va contribui cu siguranță la creșterea interesului din partea țărilor vecine, pe măsură ce instalațiile sunt puse în funcțiune şi își ating capacităţile proiectate, iar noile tehnologii sunt stăpânite”, a declarat Pakermanov.
Rusia și Bolivia au semnat în 2016 un contract pentru construirea unui centru de tehnologie și cercetare nucleară. Instalaţia va furniza o serie de soluții de înaltă tehnologie pentru diverse sectoare, inclusiv pentru sănătate, agricultură, ecologie și știința nucleară. Data țintă pentru finalizarea proiectului este 2025.
Fluxul de știri
0