Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Forumul media al țărilor CSI: jurnalismul liber și spațiu informațional unic

© Sputnik / Nina Zotina / Accesați arhiva multimediaМедиафорум стран СНГ "Развитие медиа в меняющемся мире"
Медиафорум стран СНГ Развитие медиа в меняющемся мире - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2023
Abonare
Astăzi s-a reușit păstrarea jurnalismului ca profesie, iar demontarea instituției jurnalismului de către forțele interesate s-a dovedit a fi imposibilă.
CHIȘINĂU, 03 nov - Sputnik. Pe 1 noiembrie, la Centrul Internațional de Presă Multimedia ”Rossya Segodnya” a avut loc cel de al II-lea Forum Media al țărilor membre ale Comunității Statelor Independente, dedicat dezvoltării mass-media într-o lume în schimbare și organizat cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Digitale, Comunicații Mass Media al Federației Ruse.

Cel mai larg diapazon de libertate

Încă de dimineață, centrul de presă a fost plin de jurnaliști, experți și politicieni. La sesiunile forumului media au participat activ studenții care studiază specialități legate de media.Au fost și mulți jurnaliști profesioniști din țările CSI.
Sesiunea plenară a forumului a fost deschisă de directorul general al Grupului Internațional de Media ”Rossya Segodnya”, Dmitri Kiseliov.
El a subliniat că un viitor constructiv pentru țările CSI nu poate fi decât împreună cu Rusia.
„Dacă Rusia va suporta o așa-numită „înfrângere strategică”, atunci viața în țările CSI se va schimba cardinal - țările vor deveni colonii ale SUA, care le vor trata fără milă”, a spus Kiseliov.
Totodată, el a menționat că jurnalismul rus are cel mai larg diapazon de libertate din lume.
Cu un cuvânt de salut s-a adresat jurnaliștilor și secretarul general al CSI, Serghei Lebedev, Mesajul lui a fost citită în cadrul forumului.
„Anul acesta a fost declarat de către Comunitatea Statelor Independente Anul limbii ruse, care rămâne în continuare limba de lucru universală a comunicării interetnice și cel mai important instrument de lucru pentru comunicare în toate sferele. De aceea, pe fondul unui interes sporit și a necesității de a fi studiată, crește nevoia de mass-media în limba rusă”, se spune în apel.
La rândul ei, directorul departamentului pentru dezvoltarea comunicațiilor de masă și cooperare internațională a Ministerului Dezvoltării Digitale al Federației Ruse, Ekaterina Larina, a menționat că unul dintre principalele domenii de activitate în CSI este formarea unui spațiului informațional unific.
Vorbind la Forumul media, reprezentantul oficial al MAE al Federației Ruse, Maria Zaharova, a remarcat că astăzi s-a reușit păstrarea jurnalismului ca profesie, iar demontarea instituției jurnalismului de către forțele interesate s-a dovedit a fi imposibilă.
"S-a mers pe altă parte - echivalând blogging-ul, blogosfera, evaluările personale cu jurnalismul. O idee foarte interesantă. Și cei care, cum ar fi Rusia și țările CSI, au încercat să spună că acestea sunt două medii diferite și nu trebuie confundate, au fost supuși nu doar criticilor, ci și ostracizării pentru faptul că înăbușim libertățile”, a menționat Zaharova.
Reprezentantul MAE rus a identificat inteligența artificială drept una dintre amenințările la adresa existenței jurnalismului.

Inteligența artificială și instruirea noii generații

Una dintre sesiunile plenare ale Forumului media a fost consacrată inteligenței artificiale, încercării de a înțelege dacă este prieten sau inamic - ”Inteligența artificială: dușmanul sau prietenul jurnalistului”.
Vorbind în cadrul sesiunii, președintele Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a remarcat că în Federația Rusă, încă în 2019, președintele a semnat o strategie pentru dezvoltarea inteligenței artificiale până în 2030.
Președintele Uniunii Jurnaliștilor a prezis că în viitorul apropiat se va vorbi și mai mult despre inteligența artificială.
„Aș dori ca inteligența artificială să ajute bine și puternic jurnaliștii și ca utilizarea ei bună și puternică să le adauge tuturor la salariu”, a spus Soloviov.
La sesiunea „Educația media a noii generații”, reprezentanții universităților și ai mass-media au discutat ce să învețe noua generație de jurnaliști în realitățile aflate în schimbare rapidă a spațiului media, când acesta este adesea plin de „zgură media”.

Canalele Telegram și activitatea mass-media de limba rusă

Sesiunea „Canalele Telegram ca media cu cea mai rapidă creștere” a provocat un mare interes.
"În ultimii ani, Telegramul a devenit una dintre acele platforme care se dezvoltă rapid, cresc și operează în țara noastră. Versatilitatea acestei platforme oferă cu adevărat posibilități ample pentru utilizatori. Anume de aceea a devenit atât de popular în rândul auditoriului rus, iar această popularitate este în creștere în toată lumea”, a declarat șefa Ligii Internetului sigur, Ekaterina Mizulina.
Vorbitorul a menționat că Telegramul este citat în permanență de mass-media, acolo sunt publicate postări ale departamentelor, serviciilor de presă, anume acolo utilizatorii apelează cel mai des la conținutul de știri și informații.
Fluxul de știri
0