Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Banca Centrală a Thailandei propune înlăturarea dolarului din tranzacţiile comerciale

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2023
Abonare
Banca Thailandei susţine utilizarea monedelor locale în locul dolarului american în comerțul cu partenerii internaționali.
BUCUREŞTI,3 nov – Sputnik. Banca Thailandei susţine utilizarea monedelor locale în locul dolarului american în comerțul cu partenerii internaționali, potrivit guvernatorului adjunct al autorității de reglementare pentru stabilitate monetară, Alisara Mahasantana.
Oficialul a spus că utilizarea monedelor locale ar trebui să minimizeze riscul creat de fluctuațiile dolarului american, care au ajuns recent la 8-9%.
Alisara a subliniat că scopul măsurii este de a oferi afacerilor thailandeze o alternativă pentru a plăti pentru bunuri și servicii.
„În perioadele de volatilitate semnificativă a dolarului, operatorii de afaceri pot opta să folosească aceste monede locale pentru efectuarea de plăți. Acest lucru reduce riscul asociat ratelor de schimb, facilitând negocierile comerciale”, a explicat aceasta, potrivit RT.
În august, Indonezia, Malaezia și Thailanda au semnat un acord tripartit pentru promovarea utilizării monedelor locale în tranzacțiile bilaterale. Acordul are ca scop stimularea comerțului prin tranzacţii accesibile și eficiente în moneda locală, potrivit declarației comune emise de băncile centrale ale celor trei țări.
La începutul acestui an, au apărut rapoarte în presă potrivit cărora Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) plănuieşte să discute despre scăderea utilizării dolarului american, a euro, yenului și lirei sterline în tranzacții și trecerea la tranzacţii în monede locale.
Recenta trecere globală către monedele naționale a fost parțial atribuită politicilor de sancțiuni suplimentare pe care urmărește să le impună Washingtonul.
Interesul pentru dedolarizarea comerțului s-a intensificat în urma sancțiunilor ample introduse de către ţările occidentale împotriva Rusiei, unul dintre principalii producători și exportatori de energie din lume, în urma operațiunii sale militare din Ucraina.
Fluxul de știri
0