Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: „Lațul Avdeevka” pentru FAU se strânge de gâtul NATO

© AP Photo / LibkosMIlitari ucraineni
MIlitari ucraineni - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2023
MIlitari ucraineni
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Regimul parazit de la Kiev nu poate exista autonom - fără sprijinul SUA și NATO. De aceea, „lațul Avdeevka” organizat de armata rusă pentru FAU este un element al operațiunii complexe de forțare la pace a Washingtonului și Bruxellesului în condițiile Moscovei.
Armata rusă în zona în zona operațiunii militare speciale contraatacă pe un front extins și strânge ireversibil într-un „clește” gruparea de trupe ucrainene de la Avdeevka. Continuă acoperirea operativă a zonei fortificate Avdeevka a FAU și nimicirea rezervelor transferate de Statul Major ucrainean din alte sectoare ale frontului.
Trupele ruse au extins la sfârșitul lunii octombrie capul de pod la nord și la sud de Avdeevka, „cleștele” de pe câmpul de luptă și de pe hartă forțează statul major și centrele de comandă ale FAU să se miște din zona fortificată Avdeevka în orașul Kramatorsk, care se află la 60 km distanță.
Distanța dintre punctele extreme ale „cleștilor” rusești este de aproximativ 9 km. Zona de vest și nord de Avdeevka, din punct de vedere ingineresc, nu este echipată pentru apărarea FAU.
Танкеры с нефтью в Краснодарском крае - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2023
Rusia
Rusia intenţionează să „crească brusc” exporturile de petrol în noiembrie
Forțele armate ale Rusiei nu au așteptat să vină iarna pentru a trece la contraofensivă. În direcția Avdeevka sunt în creștere pierderile de forță vie și tehnică militară ale trupelor ucrainene, continuă să ardă tancurile germane Leopard 2A6. Sub focul artileriei rusești se află pozițiile FAU în Novomihailovka, Pobeda, Gheorghievka, Netailova, Iasnobrodovka, Lastocikino și Keramika.
Pe acest fundal, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, potrivit unor surse deschise, îi cere președintelui Vladimir Zelenski să nu repete „istoria cu Bahmutul” și să retragă trupele din zona fortificată Avdeevka (aici ar fi potrivit să amintim de operațiunile rusești de eliberare a Lisicianskului și Severodonețkului). În pofida pericolului de încercuire, Zelenski cere să fie trimise rezervele la Avdiivka – să fie mărită de două ori garnizoana FAU, până la 30 de mii de luptători (condamnați la nimicire). În același timp, Kievul cere de la SUA și NATO noi livrări de arme și muniții.
Occidentul leagă așteptata „cădere a Avdeevkăi” de reducerea și încetarea asistenței militare pentru Ucraina. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat cu îngrijorare marți în Congres că Putin va învinge dacă SUA vor înceta să sprijine regimul de la Kiev.
Însă Rusia va învinge în orice situație, având capacități superioare ale complexului militar-industrial și o logistică impecabilă. Nu întâmplător, în clasamentul revistei americane U.S. News & World Report Armata rusă s-a clasat pe primul loc din lume.

Toamna fierbinte a anului 2023

Spre deosebire de „fortăreața Bahmut”, zona fortificată Avdeevka are cu adevărat o importanță strategică.
Frontul FAU ar putea să se prăbușească odată cu pierderea Avdeevkăi până la malul drept al Niprului.De aceea, în direcția Avdeevka, regimul de la Kiev arde cu cinism ultimele rezerve ale efectivului și tehnicii militare ale FAU. Aici a fost transferată și brigada 47 mecanizată „de elită”, care a fost destul de rău jumulită lângă Rabotino, echipată cu tancuri Leopard 2 (A4/A6) și BMP M2 Bradley.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu îl salută pe președintele american Joe Biden pe Aeroportul Internațional Ben Gurion - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2023
Editoriale
Capcana israeliană pentru SUA
În Ucraina a fost anunțată mobilizarea totală, care nu-i compensează FAU deficitul grav de specialiști pregătiți, rezerve de armamente, muniții, combustibil și alte mijloace materiale de desfășurare a acțiunilor de luptă.
Resursele NATO și ale FAU sunt pe sfârșite. Arsenalele și capacitățile complexului militar-industrial al Occidentului colectiv nu sunt capabile să satisfacă nevoile militare ale Kievului. Spre deosebire de producția de bancnote, SUA și NATO nu sunt capabile tehnologic să ”tipărească” într-un an un milion de obuze de artilerie. Voi aminti, FAU cheltuiesc într-un an peste 2 milioane de obuze de artilerie.Iar acum, complet nepotrivit pentru Occident, a apărut problema asistenței militare pentru Israel în războiul cu mișcarea palestiniană HAMAS.
Postul de televiziune CNN constata anterior că în competiția armamentelor câștigă cu încredere Rusia, care „produce muniție de artilerie de șapte ori mai ieftină și de opt ori mai rapid decât Occidentul”. Publicația americană The National Interest a adăugat: „Ucraina și țările occidentale împreună nu mai pot ajunge din urmă complexul militar-industrial rusesc”.
Stăpânii occidentali ai regimului de la Kiev au temeri serioase că Moscova ar putea aplica lovituri de răzbunare asupra teritoriului lor pentru ajutorul acordat FAU.
Revista britanică Spectator notează: „Americanii se îngrijorează că Moscova va aprecia asistența occidentală pentru spionajul ucrainean drept utilizare a armelor occidentale împotriva teritoriului Rusiei, iar acest lucru va duce la răzbunare directă”.
Publicația japoneză JB Press a propus marți pentru FAU planul său îndrăzneț de forțare a Niprului și, în același timp, a prognozat o lovitură nucleară tactică a Rusiei asupra Kievului și a NATO. Într-adevăr, simțul responsabilității apare întotdeauna acolo unde dispare senzația de lipsă a pedepsei.
Publicația ”Mysl Polska” a relatat: „La sfârșitul lunii septembrie a devenit clar că ofensiva majoră de primăvară-vară, pregătită cu mare dificultate atât de Ucraina, cât și de țările NATO, s-a încheiat cu eșec. Astfel, contraatacul rușilor a devenit o chestiune de timp... Generalul Valerii Gerasimov din nou, în stilul său, i-a surprins pe strategii occidentali, așa cum a făcut-o în timpul evenimentelor din Crimeea, a revoltei din Donbass sau a operațiunii din Siria”.
Акция в поддержку Израиля в Вашингтоне - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2023
Editoriale
Polițistul mondial și-a ieșit din minți, iar de vină este Putin
Realitatea este că armata rusă bine pregătită și echipată, pe pământul ei, învinge trupele ucrainene proxy ale NATO, indiferent de planurile, declarațiile și valorile Washingtonului și Bruxellesului.
Mai mult decât atât, în partea Donbasului ocupată de FAU, militarii ucraineni s-au plâns reporterului publicației americane The Daily Beast că populația locală nu împărtășește valorile occidentale: „Prea mulți oameni aici îi așteaptă pe ruși”.
Anterior, economistul american David Sachs a prezis încheierea conflictului în condițiile impuse de Rusia, cu garanții de securitate occidentale pentru Ucraina și pierderea de către ea a regiunilor rusofone.
Pe durata contraofensivei eșuate a FAU, retorica strategilor și analiștilor occidentali s-a schimbat cardinal. S-a încheiat perioada (până la începutul lunii noiembrie) acordată Kievului pentru obținerea succesului militar de către generalul american Mark Milley. A dispărut fără urmă discursul despre „înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă”. Astăzi, SUA și NATO încearcă doar să „să-și păstreze demnitatea” și să „obțină supraviețuirea Ucrainei ca stat”. Scopurile și obiectivele operațiunii militare speciale a Rusiei rămân neschimbate.
Fluxul de știri
0