România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

O radiografie a României

© Photo : Pagina EuropeanaAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2023
Abonare
Adrian Severin oferă o analiză în același timp obiectivă și pasională cu privire la starea de fapt din România, în care atrage atenția asupra impactului negativ în creștere pe care SUA și Occidentul colectiv îl au asupra realităților românești.
BUCUREȘTI, 31 oct -Sputnik. Într-o scrisoare adresată unui prieten american și apoi făcută publică în presa românească, fostul ministru de externe, profesorul Adrian Severin, face o disecție a realității românești în contextul așa numitului ”parteneriat strategic” cu americanii, devenit o formă de subordonare și vasalitate.
Adrian Severin atrage atenția că România este importantă din punct de vedere geopolitic în arhitectura de securitate și de păstrare a ordinii în Europa centrală, de est și de sud-est, dar a fost impinsă de americani și de Occidentul colectiv pentru ...a pune benzină pe foc, în loc să fie lăsată să își joace rolul de factor stabilizant.
Nici situația internă nu scapă analizei profesorului Severin. Acesta analizează fenomenul ”corupției”, mereu invocat de Occident pentru a justifica sancționarea/minimizarea sau veritabile lovituri de stat în interiorul României.
Министр обороны РФ Сергей Шойгу - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2023
Rusia
Ministrul rus al Apărării: Occidentul foloseşte Ucraina ca un „berbece” împotriva Rusiei
Cât privește relația între corupție și instabilitate, raportul este exact invers. Instabilitatea nu este rezultatul corupției, ci corupția este urmarea instabilității. Iar această instabilitate, adică această dezordine internă, este, în cea mai mare măsură, de import. Ea a fost adusă în cel mai înalt grad de amestecul străin în politica internă (și externă) a României, în raporturile dintre partidele politice, în justiție, în societatea civilă și în presă”, atrage atenția Severin.
”Țara este, practic, în derivă, mai spune fostul ministru.”Nu mai are nici politică internă nici politică externă. Cel puțin, oficial, nu le mai are. Totul se decide la Ambasada SUA, ca în anii 1950 la Ambasada URSS. Diplomații americani s-au izolat complet de România reală. Nu discută decât cu politicienii din arcul guvernamental, care sunt deopotrivă incompetenți și corupți, dar, tocmai de aceea controlabili, cu ongurile și presa dirijate de ei, cu procurorii și cu judecătorii obedienți”.
De asemenea, Severin atrage atenția asupra creșterii impopularității războiului din Ucraina, care devine o năpastă pentru români.
”În primul rând, tranzitul cerealelor ucrainene prin România, i-a distrus pe fermierii români. Or, agricultura este o ramură esențială a economiei românești. Prețurile la alimente și tot ce pleacă de la ele au crescut. Îți imaginezi ce „mulțumiri” aduc românii SUA pentru asta”, îi scrie Severin prietenului american.
”Să fiu foarte clar: românii nu sunt interesați în victoria unei Ukraine naținaliste, nedemocrate, militarizate. Deși nu simpatizează Rusia și se tem de pornirile ei imperialiste, românii sau cea mai mare parte a lor cred că a fi azi de partea Ucrainei în războiul cu Rusia înseamnă a fi împotriva României”, mai scrie Adrian Severin.
Acest lucru duce la o anarhie de facto, spune fostul ministru, care se poate transcrie ca fiind ”corupție”: ”abandonați de conducătorii lor românii nu mai au altceva de făcut decât să își găsească propiile soluții de salvare, ocolind legea și încălcând directivele oficiale. Tehnic, asta înseamnă corupție. Într-o țară în care singura regulă care funcționează este ce a bunului plac guvernamental, ghidat de interesele puterilor străine, corupția a devenit regula supraviețuirii.”
Американская военная база в Девеселу - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2023
România
Avioane F16 olandeze vor sosi în România pentru Ucraina
Severin atinge și subiectul ”statului paralel”, uitat după alegerile din 2019 din România. ”O parte a problemelor cu care se confruntă România este legată și de existența unei puteri oculte ascunsă în subterana societății și care poartă numele de „stat paralel” sau „stat subteran”.”
În concluzie, Adrian Severin, notează: ”Andrei Șerban, un faimos regizor român care a trăit și lucrat o bună perioadă de timp în SUA, după ce participase la revoluția română din 1989, a declarat recent public că nu și-a putut imagina că după ce vom ieși de sub dominația Rusiei sovietice, vom ajunge în situația în care să constatăm că răul care altădată venea de la răsărit, acum vine de la apus; mai exact din SUA neo-marxistă. În aceste condiții nu trebuie să fii nici corupt nici simpatizant al lui Putin sau al lui Xi, pentru a privi spre est și a încerca să păstrezi canale de comunicare și cooperare cu Sudul coelctiv. Românii sunt forțați să se gândească la o „strategie de evadare” (exit strategy) pentru ei ca persoane fizice, ca tați de familie și ca națiune. Nimeni nu are de ce a se mira dacă o fac.”
Fluxul de știri
0