Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

România plăteşte pentru parada NATO

© SputnikФлаг Организации Североатлантического договора
Флаг Организации Североатлантического договора - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Abonare
Un număr de 600 de militari NATO la parada militară de 1 decembrie pe banii statului român.
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik, Marius Holdean. Inpolitics atrage atenţia că un proiect de Hotărăre de Guvern lansat în dezbatere publică în aceste zile prevede că de Ziua Națională din acest an, la parada militară vor participa, la fel ca anul trecut, 600 de soldați ai armatelor NATO. Cheltuielile vor fi suportate de la bugetul de stat, prin derogare de la prevederile legislației actuale. Marea întrebare e cum se face că guvernul impune austeritate tuturor instituțiilor publice din România, limitând inclusiv spectacolele de final de an, dar nu acceptă să reducă amploarea defilării de 1 Decembrie, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în 2012, pe fondul crizei economico-sociale de atunci?, întreabă Inpolitics.
Pentru a nu se știe câta oară, guvernul trebuie să aprobe o derogare de la prevederile legislației în vigoare din 1991, care stabilește că o delegație străină invitată oficial în România pe cheltuiala statului nostru poate avea maxim 5 membri, tot ce depășește fiind pe cheltuiala lor.
Anul trecut, la parada de 1 Decembrie au participat 600 de militari străini din statele NATO, adică echivalentul a 120 de delegații, după legea în vigoare.
Doar că Guvernul a dat și atunci, cum va da și acum, o HG de derogare, aminteşte publicaţia.
Alți 600 de militari străini vor defila pe banii statului român, incluzând cazare, transport, masă, băuturi, asistență medicală, vizitarea de obiective turistice, fotografii oficiale etc, pentru ei, dar și pentru reprezentanții statului român care îi vor asista pe toată durata prezenței în România. Inpolitics reaminteşte şi că, în treacăt, România a fost singura țară combatantă în Afganistan care a organizat în iulie 2021 o defilare grandioasă după retragerea cu coada între picioare din țara talibanilor.
Moldova - NATO - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2023
Politică
Alianța cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria
Fluxul de știri
0