Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Suntem de acord cu Biden”: Moscova și Washingtonul au în sfârșit aceeași opinie

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaJoe Biden
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2023
Abonare
Washingtonul s-a agățat mult și insistent de vechea ordine mondială, acuzând Rusia și China că intenționează să o distrugă, dar acum și-a dat seama de imposibilitatea menținerii ei.
„Suntem absolut de acord cu domnul Biden. Este acel caz rar când suntem absolut de acord cu ceea ce a spus el", a declarat luni purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei Dmitri Peskov. În ultimii ani, într-adevăr, nu am auzit prea des declarații despre asentimentul deplin între Kremlin și Casa Albă. Și iată că asta s-a întâmplat!
Drept motiv a servit declarația făcută de Joe Biden la un eveniment de campanie electorală pentru donatorii campaniei. Bâlbâindu-se și încurcându-se în declarații, președintele SUA a proclamat totuși deschis următoarea frază: „Avem nevoie de o nouă ordine mondială”.
Stați un pic, dar oare Occidentul nu a acuzat Rusia și China în ultimii ani că încearcă să „distrugă ordinea mondială existentă”! Pe asta s-au bazat sancțiunile împotriva noastră. Șeful departamentului de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat încă anul trecut că, prin intermediul unor astfel de măsuri, va proteja exact anume acea ordine mondială de atacurile Rusiei.
În primăvara anului trecut, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în luarea s-a de cuvânt la Consiliul de Securitate al ONU, a dedicat un întreg discurs necesității de a apăra acea ordine care s-a constituit după cel de-al Doilea Război Mondial. „Scopul nostru este pur și simplu de a proteja, a menține și a revitaliza această ordine”, a proclamat el solemn.
Dar câte eforturi a depus mass-media liberală pentru a nega intențiile Casei Albe de a schimba ordinea mondială existentă. De exemplu, ziarul USA Today a publicat mai multe materiale în care a respins ferm „teoriile conspirației” despre astfel de planuri ale lui Biden. Încă în martie trecut, el scria: „Biden a pomenit într-adevăr despre o „nouă ordine mondială”, însă el descria schimbările internaționale care s-au produs în urma conflictului ruso-ucrainean, dar nu confirma teoria conspirației despre dominația mondială”. Apoi tot acest ziar a repetat argumente similare relativ recent, acum o lună și jumătate. Și iată că Biden își anunță deja deschis planurile, parcă dezmințind aceste declarații.
Toată lumea înțelege că președintele SUA nu se află acum într-o astfel de stare în care să-și poată formula clar gândurile, cu atât mai puțin strategii profunde. Pentru a-i înțelege afirmațiile, trebuie ascultați cei care îi fac discursurile și planurile. În acest caz, este mai bine să ne referim la discursul programatic al lui Blinken despre „sarcinile diplomației americane într-o nouă eră”, pe care l-a ținut luna trecută. În discurs, el proclamă fără echivoc sfârșitul ordinii mondiale care s-a constituit după Război Rece și începutul uneia noi, care va fi edificată sub conducerea SUA. Acum Biden a confirmat că acesta este cursul oficial al administrației sale.
Aceste declarații au fost imediat preluate de mass-media liberală și politicienii care îl adulează pe Biden. Primul s-a pronunțat fostul prim-ministru al Britaniei Boris Johnson. Cât face numai titlul articolului său: „Biden are dreptate. America este ultima, cea mai bună speranță a Pământului împotriva continuumului răului îndreptat împotriva libertății și democrației”. Nu poți să o formulezi cu mai multă slugărnicie!
Johnson, care este un adept al lui Winston Churchill și autorul concepției „Global Britain”, este nevoit să recunoască în articolul lui că țara sa nu mai este capabilă să joace rolul de hegemon mondial, așa că cedează curtenitor acest loc Statelor Unite. Explicația este extrem de simplă, pe deplin în spiritul lui Johnson: „Eu aș prefera ca lider să fie SUA, dar nu orice alt candidat actual (printre care a enumerat China și India). A fost plăcut să-l aud pe președintele SUA declarându-și calitatea de lider. Să ajutăm echipa potrivită să câștige".
Iată aici și intervine dezacordul cu Washingtonul, după cum a declarat de asemenea Dmitri Peskov. Anunţând inițial despre crearea unei noi ordini mondiale, conducerea rusă a proclamat cursul spre realizarea unei lumi multipolare. Găsind aici înțelegere deplină din partea Chinei.
Nouă însă Biden, Blinken, Johnson și alți ideologi autoproclamați ai noii ordini mondiale încearcă să ne impună o concepție care a fost descrisă și de Rudyard Kipling în poemul său „Povara omului alb”. Adică, condu-i pe acești„semidemoni - semicopii” sălbatici și nici nu te gândiți să te distragi cu vorbe despre libertatea lor.
Politologul rus Serghei Miheev a descris absolut exact această concepție: "Elita occidentală propune să conducă de una singură lumea. Suntem " de o mutră" - spun ei - vă vom conduce pe toți. Voi toți trebui să fiți fericiți de acest lucru. În același timp, cu siguranță, totuna vă vom împărți pe toți în cetățeni de categorie superioară, categoria întâi, a doua, a treia și așa mai departe”.
Însă aceasta este aceeași lume care nu-i mai convine nimănui! De aici și motivul unor astfel de contradicții, când Washingtonul acuză Rusia că încearcă să schimbe ordinea mondială, cerând în același timp să facă același lucru. După cum a scris senatorul rus Alexei Pușkov: „SUA nu pot fi în fruntea lumii noi deja și pentru faptul că încearcă din toate puterile să o mențină pe cea veche”.
În felul acesta, putem constata: Washingtonul s-a agățat mult și insistent de vechea ordine mondială, acuzând Rusia și China că intenționează să o distrugă, dar acum și-a dat seama de imposibilitatea menținerii ei. Și în asta am fost în sfârșit de acord. Însă echipa Biden așa și nu a reușit să înțeleagă avertismentul lui Henry Kissinger că „nicio țară, acționând de una singură, nu este în stare să formeze ordinea mondială”. Cât timp ce Moscova și Beijingul atrag de partea lor Sudul Global, modelând împreună imaginea viitorului, Washingtonul încearcă din nou să-și asume „povara neocolonială a omului alb”. Percepând naiv „guițatul” de încântare al celor precum Boris Johnson drepte creativitatea colectivă. Dar această abordare nu a mai funcționat, altfel ce rost ar fi avut să renunți la ea?
Bombardamente israeliene în Gaza - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2023
Internațional
Israelul avertizează Libanul: va plăti pentru Hezbollah
Fluxul de știri
0