Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii așteaptă azi decizia CtEDO în cazul lui Alexandru Stoianoglo

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaCEDO
CEDO - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2023
Abonare
În timp ce majoritatea juriștilor se așteaptă la o decizie care va pune PAS într-o lumină extrem de proastă, guvernarea deja demarează într-un ritm galopant procedura de desemnare a unui alt procuror general.
CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. Astăzi ar urma să fie publicată decizia CtEDO în privința cazului lui Alexandru Stoianoglo, fostul Procuror General al Republicii Moldova înlăturat din funcție de o manieră provocatoare și extrem de scandaloasă după venirea PAS la putere.
Ministrul Justiției din partea PAS, Veronica Mihailov-Moraru, deja s-a grăbit să declare că decizia pe care o așteaptă azi foarte multă lume ar avea „caracter consultativ”.
În timp ce majoritatea juriștilor se așteaptă la o decizie care va pune PAS într-o lumină extrem de proastă, guvernarea deja demarează într-un ritm galopant procedura de desemnare a unui alt procuror general, de teamă, probabil, că ar putea să apară circumstanțe juridice care îi vor permite lui Stoianoglo să ceară repunerea sa în funcție.
La demiterea lui Stoianoglo au pus umărul mai multe figuri proeminente din PAS: pe 26 septembrie 2023 Maia Sandu a semnat decretul de demitere din funcție a fostului procuror general. El a fost reținut pe 5 octombrie 2021, în timp ce urma să susțină o conferință de presă. Virulența cu care au acționat atunci cei care l-au reținut a provocat foarte multe suspiciuni care nici până azi nu au fost spulberate.
Stoianoglo este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Chiar dacă de la reținerea lui Stoianoglo au trecut mai bine de doi ani, nici azi nu este clar ce probe ar putea invoca cei care i-au organizat acest dosar în susținerea acuzațiilor ce i-au fost aduse.
Cazul Stoianoglo e una dintre petele urâte de tot de pe obrazul deloc imaculat al guvernării PAS.
Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo. - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Politică
Stoianoglo cere tragerea la răspunderea penală a lui Litvinenco și unor membri CSP
Fluxul de știri
0