Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Washington Post: Spioni ucraineni susținuți de CIA, în spatele asasinării Dariei Dughina

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaFuneraliile Dariei Dughina
Funeraliile Dariei Dughina - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2023
Abonare
Asasinarea jurnalistei ruse Daria Dughina a fost una dintre mai multe asasinate comise de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în ciuda negării de către Kiev, a informat luni Washington Post.
CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik, Doina Crainic. Ziarul susține că CIA a avut un rol cheie în susţinerea agenției ucrainene, precum și a echivalentului său militar, GUR.
Washington Post a intervievat zeci de oficiali ucraineni și occidentali pentru un articol care a oferit noi informaţii despre asasinarea Dariei Dughina, ucisă de o bombă în maşină în afara Moscovei, în august 2022. Potrivit ziarului, părți ale bombei au fost transportate în Rusia într-un compartiment secret într-o cușcă de pisici.
Tatăl Dariei Dughina, Aleksandr Dughin, a fost ținta intenționată a complotului ucrainean, ziarul menţionând că se aştepta ca ambii să călătorească în mașina care a fost aruncată în aer. Crima ar face parte din partea extremă a programului de asasinate avute în vedere de Kiev, în care zeci de civili au fost uciși pentru că ar fi fost colaboratori cu Rusia, potrivit raportului, citat de RT.
Potrivit The Post, un oficial al securității ucrainene a descris uciderea Dughinei ca fiind „foarte cinică”, dar a susținut că vocile disidente sunt o minoritate la Kiev.
Filosof și naționalist rus, Aleksandr Dughin a fost supranumit „creierul” președintelui rus Vladimir Putin de către o parte din mass-media occidentală.
Surse au declarat ziarului că nici SBU, nici GUR nu continuă astfel de operațiuni decât dacă au primit autorizație - „tacită sau altfel” - de la președintele ucrainean Vladimir Zelenski.
O mare parte a raportului a fost dedicată investiției de către CIA a zeci de milioane de dolari în serviciile speciale ucrainene. Agenția americană a creat o direcție cu totul nouă în SBU, în timp ce GUR a fost reconstruit „de la zero” pentru obiectivele americane. Un fost oficial al serviciilor de informaţii din SUA care a lucrat în Ucraina a numit agenția militară „micul nostru copil”, în timp ce Washingtonul a ajutat la construirea unui nou sediu GUR și a predat spionajul agenților ucraineni, a mai scris The Post.
CIA, în mod legal, nu are permisiunea să participe la operațiuni de asasinat politic. Totuşi, Washingtonul a fost avertizat cu privire la complotul de a deteriora podul Crimeei cu o bombă într-un camion, în octombrie anul trecut, a susținut ziarul. Operațiunea a fost pusă la cale de SBU și ar fi fost concepută pentru a sacrifica șoferul care transporta în mod involuntar încărcătura mortală. Explozia bombei a ucis mai mulți civili.
Daria Dughina - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2022
Rusia
FSB a descoperit cine a asasinat-o pe Daria Dughina
Fluxul de știri
0