Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Gazprom, „încrezător” în viitor, în ciuda sancțiunilor

© Sputnik / Alexander GalperinGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2023
Abonare
Gigantul rus energetic Gazprom rămâne puternic și stabil, în ciuda faptului că a fost nevoit să îşi reorienteze fluxurile pentru export și să găsească noi cumpărători.
CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik, Doina Crainic. Gigantul energetic rus Gazprom rămâne puternic și stabil, în ciuda faptului că a fost nevoit să îşi reorienteze fluxurile pentru export și să găsească noi cumpărători, în urma sancțiunilor occidentale, a declarat duminică CEO-ul companiei, Aleksei Miller, pentru canalul TV Rusia 1.
Întrebat cum își vede viitorul compania, Miller a spus că Gazprom privește în viitor cu „încredere absolută” și că îşi „îndeplinește în mod corespunzător toate obligațiile sale”.
„Pot spune că, din punct de vedere economic, suntem la fel de puternici ca înainte”, a subliniat Miller, potrivit RT.
El a mai spus că Gazprom furnizează în mod regulat partenerilor săi străini volume de gaz suplimentare și intenționează să stimuleze livrările în China și Ungaria. Potrivit lui Miller, se aşteaptă ca o cantitate suplimentară de 600 de milioane de metri cubi să fie livrată în China în acest an, pe lângă cei 22 de miliarde de metri cubi conveniți în contractele existente.
Exporturile de gaze rusești pe piețele sale tradiționale din UE s-au diminuat substanţial din cauza sancțiunilor legate de conflictul din Ucraina și a sabotajului asupra conductelor Nord Stream, anterior ruta principală de gaze din Rusia către regiune. Ulterior, Gazprom și-a reorientat comerțul cu energie în Asia, China devenind unul dintre cei mai importanţi cumpărători ai săi.
După cum a anunţat săptămâna trecută Gazprom, conducta Power of Siberia către China va atinge în câteva luni capacitatea sa totală de 38 de miliarde de metri cubi pe an. Odată ce se va întâmpla acest lucru, China va înlocui pe deplin UE în ceea ce privește achizițiile de gaze rusești, a precizat compania.
De asemenea, în interviul său, Miller a anunțat că Gazprom a convenit recent un acord pentru a furniza volume suplimentare în Ungaria, care continuă să cumpere gaz rusesc, în ciuda presiunii din partea UE.
„Volume suplimentare semnificative vor merge și pe piața ungară. Pentru anul curent, volumul suplimentar de livrări s-a ridicat deja la 1,3 miliarde de metri cubi”, a declarat Miller. Budapesta s-a angajat să continue să cumpere gaze rusești, în ciuda creșterii recente a taxelor de tranzit prin Bulgaria vecină.
Roni - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2023
România
Economist român spune de ce nu e posibilă renunțarea la cash în România
Fluxul de știri
0