România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Economist român spune de ce nu e posibilă renunțarea la cash în România

© Sputnik / Miroslav RotariRoni
Roni - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2023
Abonare
Adrian Negrescu spune că măsura renunțării la cash este una luată din pix, fără studiu de impact, mai ales că, acum, numai unul din trei români are card și cont bancar. Care este situația bancomatelor din România.
BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Măsura renunțării la plățile cash este una luată din pix, este de părere economistul român Adrian Negrescu. Acesta susține că numărul bancomatelor din România a scăzut cu 3000 în ultimii 3 ani de zile, iar numărul POS-urilor, acele instrumente la care pui cardul şi faci plata, e undeva la 360.000, faţă de vreo 800.000 cât ar fi necesar.
”Nu prea avem infrastructura necesară pentru a transpune aceste plăţi în digital, de a face plăţi cu cardul sau prin transfer bancar, în condiţiile în care mai mult de jumătate din populaţia României nu are acces la servicii bancare în momentul de faţă”, a declarat economistul.
El a subliniat că măsura în sine e una pozitivă, pentru că înseamnă reducerea evaziunii fiscale, dar e o picătură într-o mare de probleme, în condiţiile în care chiar premierul Marcel Ciolacu spunea că România are o evaziune de 150 de miliarde de lei.
Negrescu susține că a umbla puțin la plăţile cash nu rezolvă problema, ci crează mai multe temeri şi probleme comercianţilor din mediul rural românesc, care după ce încasează banii cash vor trebui să se ducă cu punga de bani la bancă, să îi depună la bancă, şi abia apoi să facă alte cumpărături.
”E un mecanism care nu ţine cont de realitatea din economie", a declarat Adrian Negrescu.
Fluxul de știri
0