Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FT: Occidentul a pierdut Sudul Global prin ipocrizia privind conflictul Palestina-Israel

© AFP 2024 / Mohammed AbedПалестинцы стоят в очереди за водой в лагере беженцев Рафах на юге сектора Газа
Палестинцы стоят в очереди за водой в лагере беженцев Рафах на юге сектора Газа - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2023
Abonare
Susţinerea pentru Ucraina, dar nu şi pentru Palestina face din SUA și aliații lor nişte ipocriți, au declarat mai mulţi oficiali pentru FT.
BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik. Încercările din partea SUA și ale aliaților lor de a „prezenta Moscova ca pe un paria global” au fost „otrăvite” de graba lor de a susţine atacurile israeliene împotriva Hamas în Gaza, a informat Financial Times miercuri, citând peste 12 oficiali.
Ţările occidentale au descris conflictul din Ucraina ca fiind un act de „agresiune neprovocată” și au criticat dur Moscova pentru suferința civililor.
Cu toate acestea, aceleași ţări au arătat reticenţă în a-și condiționa sprijinul pentru Israel de exercitarea prudenţei în urma atacului mortal efectuat de către grupul militant palestinian Hamas, la începutul acestei luni. Israelul a întrerupt livrările de produse esențiale către enclavă și a supus-o bombardamentelor intense.
„Cu siguranță am pierdut bătălia în Sudul Global”, a declarat un înalt diplomat G7. „Toate eforturile pe care le-am făcut cu Sudul Global [privind Ucraina] s-au pierdut ... Să uităm de reguli, de ordinea mondială. Nu vor mai asculta niciodată ce avem de spus.”
„Ceea ce am spus cu privire la Ucraina trebuie să se aplice şi în cazul Gaza. În caz contrar, ne pierdem toată credibilitatea. Brazilienii, sud-africanii, indonezienii: de ce ar mai crede vreodată ce spunem noi despre drepturile omului?”, a adăugat oficialul.
În acelaşi timp, un oficial arab a remarcat o evidentă lipsă de consecvență: „Dacă descrieți tăierea accesului la apă, alimente și electricitate în Ucraina ca fiind o crimă de război, atunci ar trebui să spuneți același lucru cu privire la Gaza”, a spus acesta, potrivit RT.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a fost confruntat la CNN cu privire la această chestiune. Gazda Jack Tapper a subliniat că „civilii sunt civili”, indiferent de locul în care trăiesc. Oficialul a refuzat să spună dacă Washingtonul a făcut presiuni asupra Israelului pentru a fi permisă aprovizionarea în Gaza.
Membrii echipajului intră în Bradley Fighting Vehicles la o bază militară americană Siria - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2023
Internațional
Presa din Liban: baze americane atacate
Potrivit Huffington Post, săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a instruit diplomații la nivel înalt care lucrează în Orientul Mijlociu să nu folosească trei expresii specifice cu privire la conflictul israeliano-palestinian: „de-escaladare/încetarea focului”, „încetarea violenței/vărsării de sânge”, şi „restabilirea calmului”.
Săptămâna aceasta, un proiect de rezoluție propus de Rusia, denunțând violențele împotriva civililor şi solicitând încetarea focului, a fost respins de către Consiliul de Securitate al ONU. Un alt proiect depus de Brazilia a fost ulterior respins de către SUA, după ce 12 membri au votat pentru.
Rusia s-a abținut la a doua propunere, după ce modificarea propusă pentru a include un apel către un armistițiu a fost respinsă.
Fluxul de știri
0