Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria își taxează vecinii la greu

© AFP 2024 / ANDREI PUNGOVSCHIConductă de gaz, România
Conductă de gaz, România - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2023
Abonare
Bulgaria a decis supra-taxarea pentru tranzitul de gaze naturale și energie electrică către terți pe teritoriul său național. Acest lucru îl face cu scopul oficial al subvenționării consumului intern.
BUCUREȘTI, 19 oct -Sputnik. Astfel, Bulgaria a impus o taxă de 10,20 euro/MWh pentru gazul transportat prin țară în alte direcții. Decizia a fost luată prin reglementare legislativă aprobată de către Parlamentul bulgar.
Este de așteptat ca Bulgaria să primească venituri suplimentare la buget de 1,2 miliarde de euro/an datorită acestei taxe. Iar banii să vină de la țările beneficiare ale conductei TurkStream și alți beneficiari, între care și România.
Astfel, grecii, sârbii, ungurii, austriecii, români dar și alți beneficiari est-europeni vor suferi o scumpire a prețurilor pentru a suporta taxa bulgărească.
Cei mai afectați vor fi grecii, care folosesc gazele naturale pentru producția de energie electrică și, implicit, vor fi obligați să crească prețurile și la factura de curent.
Fluxul de știri
0