Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Este timpul să fie implementate deciziile ONU cu privire la Palestina

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2023
Abonare
Escaladarea violenței în Orientul Mijlociu ar trebui să ofere un impuls pentru punerea în aplicare a soluţiei „două state” privind conflictul israeliano-palestinian.
BUCUREŞTI, 13 oct – Sputnik.Escaladarea violenței în Orientul Mijlociu ar trebui să ofere un impuls pentru punerea în aplicare a soluţiei „două state” privind conflictul israeliano-palestinian, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Vorbind joi cu jurnaliștii, înaltul diplomat a reiterat un apel către o soluţionare rapidă a crizei. Potrivit lui Lavrov, toată lumea ar trebui să-şi asume „responsabilitatea pentru punerea în aplicare a deciziilor Consiliului de Securitate al ONU cu privire la crearea unui stat palestinian în conformitate cu principiile pe care ONU le-a aprobat”.
Lavrov a vorbit cu presa în Bishkek, Kârgâzstan, după ce s-a întâlnit cu omologii săi din Comunitatea Statelor Independente (CSI), o organizație interguvernamentală regională compusă din state care au făcut parte din Uniunea Sovietică.
„Toți am împărtăşit aceeași opinie… că această confruntare trebui să fie oprită imediat, că părțile trebuie să respecte legea umanitară internațională, să prevină orice acțiuni teroriste și utilizarea fără discernământ a forței”, a spus Lavrov, citat de RT.
Diplomatul a subliniat că civilii din ambele tabere suferă în masă și că eșecul de a crea un stat palestinian viabil se află la rădăcina tensiunilor continue din regiune.
Israelul a suferit cea mai gravă încălcare a securității sale naționale din ultimele cinci decenii, când grupul militant palestinian Hamas a lansat, sâmbăta trecută, un atac surpriză în Gaza, ucigând sute de trupe și civili și captând zeci de ostatici.
 ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Rusia
Lavrov speră că Pașinian nu va schimba cursul politic al Armeniei
Guvernul israelian a asediat Gaza ca răspuns, cu obiectivul declarat de a „elimina” organizația. Forțele israeliene au bombardat zona, distrugând clădiri întregi. De asemenea, au blocat livrarea de produse de bază, cum sunt apă, combustibil și energia electrică, pentru cele două milioane de oameni din Gaza.
În viziunea Moscovei, criza este rezultatul unui efort al SUA de a „monopoliza” procesul de pace din Orientul Mijlociu și al refuzului Washingtonului de a susţine crearea unui stat palestinian.
SUA au promis sprijinul lor total pentru Israel în războiul împotriva Hamasului. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că se poate avea încredere în Israel că va „lua toate măsurile de precauție posibile”, fiind întrebat de presă dacă SUA au presat Israelul să manifeste prudenţă.
Fluxul de știri
0