Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin impune noi măsuri pentru consolidarea rublei

© Sputnik / Ilya PitalevRubla – moneta națională a Federației Ruse
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Abonare
Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care impune exportatorilor din sectoarele cheie ale economiei să-și vândă încasările în valută, măsură menită să sprijine rubla.
BUCUREŞTI, 12 oct – Sputnik.Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care impune exportatorilor din sectoarele cheie ale economiei să-și vândă încasările în valută, a anunțat Kremlinul. Măsura este menită să sprijine rubla, a cărei valoare a scăzut recent față de monedele majore.
Ordinul acoperă 43 de exportatori ruși din industria combustibilului și energiei, metalurgiei negre și neferoase, din industria chimică și forestieră și a cerealelor.
Exportatorii vor fi obligați să repatrieze și să vândă pe piața rusească încasările în valută străină. De asemenea, vor trebui să depună programe pentru achiziționarea și vânzarea de monedă străină către Banca Centrală a Rusiei și Serviciul Federal de Monitorizare Financiară (RosfinMonitoring). Reprezentanții autorizați de RosfinMonitoring vor monitoriza respectarea noilor reglementări, potrivit RT.
Măsurile vor fi în vigoare în următoarele șase luni. Volumul vânzărilor de câștiguri și intervalul de timp pentru acestea vor fi anunțate la sfârșitul acestei săptămâni.
Видеообращение президента РФ В. Путина, посвящённое 30-летию образования ЦИК РФ - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Rusia
Putin: Economia UE stagnează după ce blocul a încercat să renunţe la energia rusească
Conform decretului, reglementările sunt menite să contribuie la stabilizarea monedei interne. Rubla a scăzut faţă de monedele occidentale timp de săptămâni întregi, iar luni a scăzut la 102 ruble pentru un dolar american, fiind cea mai mică rată din martie 2022. Banca Rusiei a atribuit declinul ieşirilor de monedă străină și unei schimbări a balanţei comerciale. Autoritatea de reglementare a salutat decretul lui Putin, menționând că măsurile pot contribui la reducerea volatilității pe piața valutară.
Rubla s-a consolidat la apariţia ştirii despre noile reglementări, obținând aproape 4%, tranzacționându-se la în jur de 97 de ruble pentru dolar joi, la deschiderea Moscow Exchange. Totuşi, piața bursieră rusească a reacționat negativ la măsura, indicele MOEX denominat în rublă scăzând cu 1,15%, la 3.158 de puncte. Indicele RTS denominat în dolari a crescut cu 2%, la 1.025 puncte, până la 09:00 GMT.
Rusia a introdus măsuri similare anul trecut pentru a sprijini rubla pe fondul sancțiunilor occidentale. În februarie 2022, exportatorii au primit ordin să vândă 80% din veniturile în valută. După consolidarea rublei, cerința a fost relaxată la 50% și a fost eliminată în întregime până în iunie 2022.
Fluxul de știri
0