Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Economia UE stagnează după ce blocul a încercat să renunţe la energia rusească

© POOL / Accesați arhiva multimediaВидеообращение президента РФ В. Путина, посвящённое 30-летию образования ЦИК РФ
Видеообращение президента РФ В. Путина, посвящённое 30-летию образования ЦИК РФ - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Economia Uniunii Europene nu se dezvoltă, în contextul în care blocul încearcă să renunţe la energia rusească, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.
BUCUREŞTI, 12 oct – Sputnik. „După cum știți, țările europene au abandonat efectiv resursele noastre energetice. Ei bine, nu complet, dar încearcă să facă asta... desigur, nu 100%”, a spus Putin la sesiunea plenară a Săptămânii Energiei din Rusia, potrivit Sputnik Internaţional.
Președintele a adăugat că această decizie a avut un evident efect negativ asupra țărilor europene.
„Acum plătesc în exces pentru livrările de petrol, produse petroliere și gaze și, drept urmare, economia UE este aproape de zero”, a spus Putin.
Anul trecut, UE și-a redus dependența de energia rusească prin înlocuirea acesteia cu importuri de GNL din alte țări, inclusiv din SUA, care au devenit principala sursă de gaz pentru bloc, reprezentând până la 35% din totalul importurilor.
De asemenea, directorii executivi ai Gazprom au declarat recent că ruperea legăturilor cu Rusia a dus la o securitate mai slabă a energiei în UE, din cauza creșterii accentuate a cotei de GNL „mai puțin fiabil” în comparație cu gazul livrat prin conductă, care este furnizat în principal în baza unor contracte pe termen lung.
Rusia livra înainte în jur de 155 bcm de gaz natural în UE, în principal prin conducte, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina. În 2022, livrările de gaz rusesc prin conducte către UE au scăzut la 60 bcm, blocul aşteptându-se ca fluxurile să scadă şi mai mult, la 20 bcm.
Fluxul de știri
0