Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova: Washingtonul mută în Africa activităţile „ilegale” de cercetare biologică

© Photo : U.S. Air ForceDepartamentul Apararii al SUA folosește capabilități cibernetice pentru o operațiune militară
Departamentul Apararii al SUA folosește capabilități cibernetice pentru o operațiune militară - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA îşi transferă în Africa activitățile de cercetare biologică cu scop dublu, a afirmat luni Ministerul Apărării din Rusia, citând documente ale Pentagonului.
BUCUREŞTI, 10 oct – Sputnik. Potrivit general-locotenentului Igor Kirillov, care conduce Trupele de protecție împotriva ameninţărilor nucleare, chimice și biologice ale Forțelor armate rusești, măsura este aplicată ca răspuns la eforturile Moscovei de a expune operațiunile militare biologice ilegale ale Washingtonului. El s-a referit, de asemenea, la agravarea „situației epidemice în apropierea centrelor de cercetare biologică din regiunea europeană”.
„Documentele aflate la dispoziția noastră confirmă activitățile contractorilor principali ai Pentagonului de pe continentul african – în Republica Democrată Congo, Sierra Leone, Camerun, Uganda și Africa de Sud. Clienții departea guvernului american sunt DTRA [Agenția pentru Reducerea Amenințărilor în domeniul Apărării], Agenția pentru Securitate Națională și Departamentul de Stat al SUA”, a adăugat Kirillov, citat de RT.
Moscova a acuzat în mod repetat SUA că pun la cale un război biologic împotriva Rusiei și a altor țări.
Anul trecut, reprezentantul rus al ONU, Vassili Nebenzia, a declarat în faţa Consiliului de Securitate că Moscova a descoperit cel puțin 30 de laboratoare ucrainene implicate în cercetarea bolilor, inclusiv Anthrax și holeră, cercetări finanțate și supravegheate de SUA. În luna mai, președintele adjunct al Dumei de Stat, Irina Iarovaia, și-a exprimat îngrijorarea legată de interesul Washingtonului pentru armele biologice, descriindu-l ca fiind o formă extrem de ascunsă și imprevizibilă de distrugere în masă care ar putea deveni o problemă globală.
SUA au negat că ar fi implicate în astfel de activităţi.
Luni, Ministerul rus al Apărării și-a reiterat îngrijorările anterioare cu privire la colectarea „neautorizată” de eșantioane de către Metabiota, pe care a descris-o ca fiind un „contractant cheie al Pentagonului”, în timpul focarului de Ebola din Africa de Vest din 2014.
Potrivit şefului Trupelor ruseşti de protecție împotriva ameninţărilor nucleare, chimice și biologice, lipsa de transparență a companiei, care a trezit îngrijorări din partea Organizației Mondiale a Sănătății, a dus la exportul ilegal de probe de virus Ebola la Institutul de Cercetare Medicală al Armatei SUA.
„Deteriorarea previzibilă a situației epidemiologice din apropierea centrelor americane de cercetare biologică obligă guvernele multor state africane să aibă o altă privire asupra necesității și urgenţei cooperării cu Statele Unite. De exemplu, în 2022, operațiunile Metabiota din Africa au fost stopate, deoarece practicile ilegale ale companiei au ridicat prea multe întrebări la nivelul guvernelor naționale”, a afirmat Kirillov.
Metabiota, cu sediul în San Francisco, a fost partener în proiectul de cercetare epidemiologică „Predict”, finanțat de USAID, cu 200 de milioane de dolari, care a fost încheiat în 2019.
Mai multe rapoarte, inclusiv unul de la Associated Press din 2016, au susținut că, în timpul focarului Ebola din 2014, compania a făcut o serie de greșeli „costisitoare” în eforturile sale de a combate boala în Sierra Leone.
Angajații Metabiota au contribuit la rezultate eronate de laborator, au perturbat colaborările și au pus oamenii în pericol de a contracta virusul mortal, potrivit agenţiei de presă, care a citat documente scurse și interviuri cu respondenți internaționali din domeniul sănătății.
Fluxul de știri
0