Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Raport ONU: Rusia, printre puținele state G20 cu creștere economică aşteptată în 2023

© Sputnik / Natalia SeliverstovaUn bărbat cu drapelul Rusiei, pe planul secund - o vedere asupra Kremlinului de la Moscova
Un bărbat cu drapelul Rusiei, pe planul secund - o vedere asupra Kremlinului de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2023
Abonare
Un raport ONU arată că Rusia este una dintre puţinele țări din G20 a căror creștere economică se aşteaptă să se îmbunătățească în 2023, având o creștere prognozată a PIB cu 2,2% și 2% pentru 2023 și, respectiv, 2024.
BUCUREŞTI, 4 oct – Sputnik. Rusia este una dintre puţinele țări din G20, a căror creștere economică se aşteaptă să se îmbunătățească în 2023, având o creștere prognozată a produsului intern brut cu 2,2% și 2% pentru 2023 și, respectiv, 2024, a menţionat miercuri, într-un raport, Conferința ONU privind Comerțul și Dezvoltarea (UNCTAD).
„Printre țările G20, doar Brazilia, China, Japonia, Mexic și Federația Rusă se aşteaptă să înregistreze o îmbunătățire a creșterii”, a declarat agenția ONU în raportul său comercial și de dezvoltare pentru 2023.
Exporturile de gaze naturale rusești au scăzut cu 32% în 2022 pe fondul cererii scăzute în Europa, a menţionat raportul, adăugând că şi veniturile ţării din petrol au scăzut cu 47%, situaţie la care Moscova a răspuns prin reducerea producției. Însă, în ciuda acestui fapt și a ratei de schimb a rublei în scădere, guvernul rus a reușit să compenseze lipsa cererii, în principal în contextul datoriei suverane relativ scăzute, care rămâne la 23% din PIB, potrivit raportului, citat de Sputnik Internaţional.
„Pe baza tuturor acestor factori, creșterea PIB-ului [Rusiei] este prevăzută a fi de 2,2% și 2% în 2023 și, respectiv, în 2024”, se arată în raportul UNCTAD.
În septembrie, Ministerul rus al Dezvoltării Economice a crescut prognoza pentru creșterea PIB-ului ţării în 2023 de la 1,2% la 2,8%. În 2024-2025, PIB-ul se aşteaptă să crească cu 2,3%, încetinind la 2,2% în 2026. Banca Centrală a țării estimează creșterea generală a economiei rusești de la 1,5% la 2,5% în 2023 și de la 0,5% la 1,5% în 2024.
Российская энергетическая неделя - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2023
Rusia
Viceprim-ministrul rus: Rusia nu respectă plafonul de preț introdus de Occident
În aceeași lună, Organizația Mondială a Comerțului a emis un raport privind comerțul global pentru 2023, în care a menţionat că sancțiunile economice împotriva Rusiei vor avea un impact negativ asupra majorității economiilor mondiale, în timp ce se aşteaptă ca fragmentarea ulterioară a sistemelor economice globale să afecteze lupta împotriva încălzirii globale.
Volumul total al exporturilor de gaze și petrol ale Rusiei nu s-a schimbat prea mult, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse țării de la începutul operațiunii sale militare în Ucraina în februarie 2022, dar veniturile din export au scăzut cu 47% în prima jumătate a anului 2023 din cauza unei scăderi globale a prețurilor, potrivit raportului UNCTAD publicat miercuri.
„Volumul total al exporturilor de petrol și gaze, principala sursă a ţării de monedă străină, nu s-a schimbat dramatic: se raportează că exporturile de gaze naturale au scăzut cu 32% în 2022, în principal ca urmare a modificării cererii în Europa, care a importat mai puțin gaz prin conducte și mai mult gaz lichidat prin cisterne. Totuşi, exporturile de petrol, cuprinzând majoritatea exporturilor de energie (75%), au rămas în mare parte stabile, la 3 milioane de barili pe zi”, a menţionat raportul.
Sancțiunile țărilor occidentale asupra petrolului rusesc au intrat în vigoare pe 5 decembrie. Uniunea Europeană a interzis importul de petrol transportat maritim din Rusia, iar țările G7, Australia și UE au impus un plafon de preț asupra transportului pe mare la 60 dolari pe baril. Drept răspuns, președintele rus Vladimir Putin a interzis de la 1 februarie livrările de petrol către ţările străine, dacă contractele impun direct sau indirect aplicarea reglementării privind plafonul de preț.
Fluxul de știri
0