Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Viceprim-ministrul rus: Rusia nu respectă plafonul de preț introdus de Occident

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaРоссийская энергетическая неделя
Российская энергетическая неделя - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2023
Abonare
Rusia nu vinde ţiţei brut sub mecanismul plafonului de preț introdus de G7 și UE, în efortul de a reduce veniturile energetice ale Moscovei, a declarat marți viceprim-ministrul rus.
BUCUREŞTI, 4 oct – Sputnik. Companiile petroliere ruseşti aplică un decret prezidențial care obligă entitățile juridice și persoanele juridice rusești să evite, în contractele lor cu cumpărătorii străini, limitele impuse de Occident asupra prețurilor petrolului, a spus viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak, adăugând că ţiţeiul brut rusesc este tranzacționat acum la prețuri de piață.
„Inițial, atunci când a fost introdus plafonul de preţ, am spus că nu poate fi aplicat. Înrăutățește lucrurile pentru consumatori și pentru întreaga piață globală a energiei. A fost emis un decret special al președintelui rus privind nerespectarea în contracte a condițiilor de livrare în baza acestui plafon de preț. Companiile noastre lucrează cu respectarea decretului și monitorizăm cu strictețe acest lucru”, a declarat Novak, citat de RT.
În decembrie 2022, țările UE, G7 și aliatele lor au impus un embargo și un plafon de preț de 60 de dolari pe baril asupra petrolului rusesc. Restricții similare au fost introduse în februarie asupra exporturilor de produse petroliere rusești. Măsurile au avut ca scop reducerea veniturilor Rusiei din energie.
Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat ulterior un decret, care a intrat în vigoare la 1 februarie, prin care a introdus măsuri de represalii la plafonul de preț asupra exporturilor rusești de petrol. Decretul interzice livrarea de petrol şi produse de petrol în țări care aplică plafonul de preț în contractele lor și, de asemenea, interzice livrările dacă un contract menționează direct sau indirect plafonul.
„Astăzi vedem că prețurile Brent au crescut, reducerea [preţurilor petrolului rusesc] a scăzut. Produsele noastre sunt vândute la prețuri de piață, care depăşesc plafonul de preţ”, a explicat vicepremierul.
Prețurile petrolului la nivel global au înregistrat o creștere masivă la nivel de trimestru de aproape 30% în perioada iulie-septembrie a acestui an, pe fondul reducerii producţiei convenite de OPEC și aliații săi, conduşi de Rusia.
Brent Futures a ajuns la 90,8 dolari pe baril, ţiţeiul brut West Texas Intermediate (WTI) a fost tranzacționat la 89,2 dolari pe baril, în timp ce Urals a fost la 80,2 dolari pe baril marți.
Fluxul de știri
0