Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Franța privește arogant spre fostele sale colonii

© AP Photo / Gonzalo FuentesМинистр обороны Франции Себастьян Лекорню
Министр обороны Франции Себастьян Лекорню - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2023
Abonare
Aroganță neocolonială a Parisului, după ce Franța a pierdut practic înfluența în Sahel. Ministrul francez al apărării spune că Sahelul a pierdut după ce Franța își va retrage trupele de acolo.
BUCUREȘTI, 30 sep -Sputnik. Sébastien Lecornu a respins ideea că plecarea soldaţilor francezi din Mali, Burkina Faso şi, în curând, din Niger este un eşec al politicii franceze în Sahel.
„Este un eşec pentru ţările în cauză”, a insistat el.„Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine”, a mai declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu publicat vineri seară pe site-ul cotidianului francez Le Parisien, atrăgând atenţia că jihadismul a luat din nou avânt în regiune.
„Regimul din Mali a preferat (grupul de mercenari ruşi) Wagner în locul armatei franceze. Vedem rezultatul: regiunea Bamako a fost de atunci înconjurată de jihadişti”, a argumentat ministrul apărării. „Sahelul riscă să se prăbuşească peste sine. Toate acestea se vor termina foarte rău pentru juntele militare în cauză”, a subliniat el.
„Şi ni se spune că problema este Franţa! Am fost o soluţie pentru securitatea Sahelului”, a declarat Sébastien Lecornu, adăugând că Franţa reuşise să neutralizeze majoritatea celulelor jihadiste şi „să aducă siguranţă” miilor de civili înainte de a fi forţată să plece.
Duminică, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat retragerea a 1.500 de soldaţi francezi din Niger până la sfârşitul anului şi revenirea la Paris a ambasadorului de la Niamey, Sylvain Itté, două revendicări ale juntei militare care s-a instalat la putere pe 26 iulie.
Fluxul de știri
0