Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Decizia Ungariei privind pensiile

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKДенежная единица Венгрии, Форинт
Денежная единица Венгрии, Форинт - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Viktor Orbán: Guvernul nu își poate permite creșterea pensiilor „însă acest lucru trebuie făcut, pentru că treaba guvernului este acela de a face uneori şi astfel de lucruri imposibile”
BUCUREȘTI, 29 sep - Sputnik. În epoca guvernului Gyurcsány, pensionarilor li s-a luat o pensie lunară, însă în ciuda epidemiei de coronavirus şi a războiului, actualul guvern maghiar nu a luat de la pensionari „nici măcar un ban”, a declarat premierul ungar Viktor Orbán în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul de radio Kossuth.
Întrebat dacă bugetul îşi poate permite suma de 190 de miliarde de forinţi, care este necesară pentru majorarea pensiilor, Viktor Orbán a spus că nu îşi poate permite, însă acest lucru trebuie făcut, pentru că treaba guvernului este acela de a face uneori şi astfel de lucruri imposibile.
Premierul a explicat că bugetul “este întotdeauna planificat pentru un deficit”, iar diferenţa trebuie compensată cumva, prin împrumuturi de exemplu, pe care ţara le rostogoleşte apoi multă vreme. “O ţară foarte puternică şi fericită” vom fi atunci când bugetul va înregistra un excedent, însă acum situaţia nu este de aşa natură.
Viktor Orbán a spus că şi-ar dori dacă Ungaria ar simţi o oarecare mândrie pentru faptul că este capabilă să menţină siguranţa pensionarilor chiar şi în vremuri de război. Acest lucru nu este ceva evident, situaţia nu este aceeaşi în toate ţările, în multe locuri creşterea pensiilor a rămas în urma inflaţiei, a menţionat prim-ministrul.
Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2023
Internațional
Viktor Orban apără drepturile maghiarilor din Ucraina
Şeful guvernului de la Budapesta a spus că majorarea din noiembrie a pensiilor va fi inclusă în pensie, iar din ianuarie încolo, majorarea pensiilor va fi determinată ţinând cont de această sumă majorată. Anul acesta va fi anul reducerii inflaţiei, iar 2024 va fi anul refacerii creşterii economice, a declarat Orbán.
Premierul ungar a spus că potrivit “metodei ca la carte”, banca centrală reduce inflaţia cu resurse sale proprii, însă după un timp a trebuit să se realizeze că acest lucru nu va funcţiona. Băncii centrale “i s-a rupt cuţitul” în lupta împotriva inflaţiei, a spus Orbán, adăugând că banca centrală nu a avut vreo vină în acest sens, pur şi simplu, “un copac nu se poate tăia cu un cuţit”. În realitate ar fi nevoie de un topor, iar toporul se află în mâna guvernului, motiv pentru care guvernul a trebuit să preia sarcina şi responsabilitatea luptei împotriva inflaţiei, a explicat politicianul maghiar.
Viktor Orbán a enumerat măsurile guvernului şi a amintit că au fost introduse lucruri ca plafonarea preţurilor, plafonarea dobânzilor, promoţiile obligatorii şi sistemul de monitorizare online al preţurilor. Guvernul maghiar s-a apucat de reducerea inflaţiei “cu un topor mare” şi “a luat de urechi multinaţionalele” din cauza creşterilor nejustificate ale preţurilor, a spus premierul.
Această “luptă cu toporul” a adus rezultatul scontat, guvernul maghiar va reuşi să îşi atingă obiectivul ca 2023 să fie anul reducerii inflaţiei, întrucât inflaţia va fi de sub 10% la sfârşitul anului, iar anul viitor, de 4-6% potrivit prognozei băncii centrale, a declarat premierul ungar.
Fluxul de știri
0