România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Copiii ucraineni se înscriu la școală ca să ia bani

© AP Photo / Andreea AlexandruRefugiați ucraineni care intră în România
Refugiați ucraineni care intră în România - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2023
Abonare
Ucrainienii au luat cu asalt școlile din Constanța pentru a-și înscrie odraslele, condiție pentru a primi 2000 de lei lunar pentru cazare și 600 pentru hrană
BUCUREŞTI, 23 sep - Sputnik. Refugiații ucraineni și-au înscris copiii la școală pentru a nu pierde subvenția de la stat, care se ridică la 2.000 de lei lunar pentru a plăti cazarea. Astfel, dacă la finalul anului trecut școlar erau înscriși în Constanța 753 de elevi ucraineni, acum sunt 2.865, numărul acestora mărindu-se aproape de patru ori.
Începând de la 1 mai a.c., programul de sprijin dedicat refugiaților ucraineni a fost schimbat. Astfel, noul ajutor financiar se va acorda până la 31 decembrie 2023, în anumite condiții. Ei vor trebui să facă dovada înregistrării în Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Constanța, iar copiii lor trebuie să fie înscriși la o școală din localitatea unde își au reședința, conform noilor reglementări legislative.
Peste 3.500 de ucraineni au călcat pragul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța, în luna mai, pentru că subvenția de la stat nu este chiar minoră. Pentru primele patru luni consecutive, o familie va primi 2.000 de lei lunar pentru a plăti cazarea. Dacă este vorba despre o persoană singură, aceasta va primi doar 750 de lei. Pentru hrană este alocată suma de 600 de lei pentru fiecare persoană. Același „iureș” a fost înregistrat și la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, unde au fost înregistrate, în aceeași perioadă, peste 2.000 de cereri de înscriere a elevilor ucraineni în școlile de stat românești, în comparație cu anul trecut, când au fost înregistrate doar 300 de solicitări.
Люди на открытии больницы уровня в трущобах Кибера в Найроби - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2023
Internațional
Tot mai mulţi muncitori imigranţi în România
Fluxul de știri
0