Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Producători de diamante resping embargoul din partea G7 asupra pietrelor preţioase ruseşti

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaПоказ бриллиантов компании "Алроса"
Показ бриллиантов компании Алроса - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2023
Abonare
Un grup de 16 producători și comercianți internaționali de diamante, inclusiv De Beers, au criticat cea mai recentă propunere a UE și G7 privind introducerea unui embargo asupra pietrelor preţioase ruseşti.
BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik. Un grup de 16 producători și comercianți internaționali de diamante, inclusiv De Beers, au criticat cea mai recentă propunere a UE și G7 de a fi urmărită originea diamantelor pentru a bloca pietrele preţioase rusești să intre pe piața globală, a raportat miercuri Financial Times.
Potrivit unei scrisori din partea grupului către Antwerp World Diamond Center (AWDC), lobby-ul industriei din Belgia, propunerea lasă de dorit în ceea ce priveşte „transparența, responsabilitatea și incluziunea”.
G7 și-a anunțat recent intenția de a introduce un embargo asupra importurilor directe și indirecte de diamante rusești, aşteptându-se ca legislația să intre în vigoare în săptămânile următoare, potrivit RT. Belgia a împiedicat anterior eforturile statelor occidentale de a interzice diamantele rusești, avertizând că există riscul ca Anvers, prin care trec 90% din diamantele lumii, să îşi piardă statutul de centru al diamantelor, care să fie în schimb câştigat de Dubai. Cu toate acestea, țara a venit acum cu propria sa propunere de interdicție asupra diamantelor.
Diamante - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Internațional
Analist: Sancțiunile asupra diamantelor rusești pot perturba piața globală a bijuteriilor
În conformitate cu propunerea belgiană, G7 ar introduce un sistem de urmărire a diamantelor, similar cu sistemul internațional SWIFT de mesagerie între bănci, au relatat mai multe canale de presă săptămâna trecută, citând surse din guvernul belgian. Mecanismul ar permite G7 să împiedice diamantele care au legături cu Rusia să intre pe piața grupului.
AWDC a recunoscut că a oferit guvernului belgian „sfaturi tehnice” cu privire la interdicție, menționând că propunerea finală a fost prezentată țărilor G7 și Comisiei Europene, după consultări ample între guverne în ultimele luni.
Belgia ar fi grav afectată de restricțiile asupra diamantelor rusești, a avertizat un oficial din guvernul belgian, căruia nu i-a fost menţionat numele.
„Belgia va suferi pierderi mari. Industria de diamante din Anvers are o cifră de afaceri de 47 miliarde de euro [50,3 miliarde de dolari] pe an, iar 40% din diamantele sale sunt rusești”, a declarat oficialul pentru Ria Novosti.
SUA, Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă au interzis deja importurile de diamante brute rusești. Cu toate acestea, Washingtonul permite importul de pietre extrase în Rusia numai dacă au fost procesate în alte țări. De asemenea, UE intenționează să includă o interdicție asupra diamantelor rusești similară cu cea a G7 în următorul său pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
Între timp, Rusia și-a redirecționat activ comerțul cu diamante către piețe alternative, inclusiv cele din China, India, Emiratele Arabe Unite, Armenia și Belarus.
Fluxul de știri
0