Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Analist: Sancțiunile asupra diamantelor rusești pot perturba piața globală a bijuteriilor

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaDiamante
Diamante - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Abonare
Sancțiunile asupra exporturilor de diamante rusești, dezbătute de țările G7 de mai bine de un an, pot determina creşterea semnificativă a prețurilor la bijuterii la nivel global.
BUCUREŞTI, 16 mai – Sputnik.Sancțiunile asupra exporturilor de diamante rusești, dezbătute de țările G7 de mai bine de un an, pot determina creşterea semnificativă a prețurilor la bijuterii la nivel global, a raportat CNBC vineri, citând analiști.
Până în prezent, importul de diamante brute rusești a fost interzis de SUA. În același timp, Washingtonul importă încă pietre extrase în Rusia dacă ele au fost modificate substanțial în alte țări. Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă au urmat exemplul SUA, adoptând măsuri similare împotriva gigantului minier rus Alrosa.
Uniunea Europeană și G7 au căutat noi modalități de a sancţiona exportul de diamante rusești. Cu toate acestea, măsura propusă este puternic contestată de importatorii majori de nestemate, precum Belgia, care găzduiește cel mai mare centru de tranzacționare cu diamante din lume, în Anvers.
Potrivit datelor de la Observatorul Complexității Economice, Rusia - cel mai mare producător de diamante brute din lume – a reprezentat aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de pietre prețioase, ceea ce o face al optulea cel mai mare exportator la nivel mondial.
„Dezbaterea are loc de ceva timp, deoarece există un risc clar ca Rusia să-și redirecţioneze pur și simplu exporturile către țările care nu participă [la sancţiuni]”, a declarat pentru CNBC Edward Gardner, economist expert în mărfuri, de la Capital Economics. „Dacă sancțiunile ar fi implementate într-un mod care ar îngreuna eludarea acestora, atunci am putea constata o ofertă rusească mai scăzută pe piață și prețuri mai mari”, a adăugat acesta, potrivit RT.
De asemenea, cei care se opun măsurii susțin că impunerea sancțiunilor fără construirea unui sistem global de urmărire a pietrelor preţioase ar fi inutilă, întrucât comerțul s-ar putea orienta cu ușurință către alte piețe, cum sunt cele din India și China, cum s-a întâmplat cu ţiţeiul brut rusesc.
Astfel, este puţin probabil ca cel mai recent pachet de sancțiuni legate de Ucraina, care este discutat în prezent în UE, să vizeze diamantele rusești.
Fluxul de știri
0