Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia emite un avertisment în legătură cu „oligarhii” ucraineni

© AP Photo / Czarek SokolowskiDrapelele Ucrainei și Poloniei
Drapelele Ucrainei și Poloniei - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2023
Abonare
Ministrul Apărării din Polonia a dat vina pe oligarhii din Ucraina pentru actuala dispută privind livrările de cereale.
BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik. Ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, a dat vina pe oligarhii din Ucraina pentru actuala dispută privind livrările de cereale și a spus că Kievului nu i se poate permite să-și vândă culturile pe piața poloneză.
„Îi protejăm pe fermierii polonezi și vă pot asigura că, atâta timp cât Partidul Dreptate şi Justiție va fi la putere, va fi consecvent. În ciuda atacurilor, suntem conduşi de interesele fermierilor polonezi”, a declarat Blaszczak joi, într-un interviu acordat Polskie Radio, potrivit RT.
„Oligarhii ucraineni trebuie să vândă cerealele pe piețele pe care trebuiau să le vândă, și nu pe piața poloneză, deoarece acest lucru dăunează Poloniei”, a adăugat ministrul.
Ministrul a subliniat că, în ciuda embargoului extins recent de către Varșovia asupra cerealelor ucrainene, transporturile de tranzit prin Polonia sunt încă permise.
Comentariile lui Blaszczak vin după ce Comisia Europeană a decis, săptămâna trecută, să nu extindă restricțiile asupra importului de cereale ucrainene în UE, ceea ce a determinat Polonia, Ungaria și Slovacia să impună interdicții unilaterale asupra produselor agricole ucrainene.
Cele trei țări au insistat că nu vor permite să fie vândute cerealele ucrainene în țările lor, explicând că afluxul de produse ucrainene ieftine afectează fermierii și destabilizează piața agricolă.
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2023
Internațional
Guvernul polonez: nu mai dăm arme Ucrainei
Drept răspuns, Kievul a susţinut că embargourile unilaterale sunt ilegale și a intentat procese la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei, amenințând, de asemenea, că va introduce propriile interdicții asupra importurilor de fructe și legume poloneze. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus că este „important [să se asigure că] unitatea europeană funcționează și la nivel bilateral; că vecinii susțin Ucraina”.
În urma litigiului, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat joi că Polonia nu va mai livra arme armatei ucrainene, ci, în schimb, se va axa pe dotarea propriilor soldați cu arme moderne. De asemenea, el a amenințat cu introducerea de interdicții comerciale suplimentare asupra Kievului, având în vedere că „autoritățile ucrainene nu înțeleg gradul în care industria agricolă a Poloniei a fost destabilizată.”
Fluxul de știri
0