România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România ar putea prelungi restricţiile importurilor de cereale din Ucraina

© Photo : Guvernul RomânieiMarcel Ciolacu
Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2023
Abonare
România așteaptă ca premierul Ucrainei să prezinte propunerea de licențiere privind cerealele, anunță Marcel Ciolacu: Dacă vor exista solicitări de export către România, vom prelungi cu 30 de zile restricțiile
BUCUREŞTI, 18 sep - Sputnik. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că a discutat în weeekend cu omologul ucrainean despre exportul de cereale, menționând că, de când Comisia Europeană a luat hotărârea de a nu mai prelungi interdicția asupra importurilor de cereale din această țară, niciun kilogram de grâu nu a fost importat în România din Ucraina.
”A fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia. Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedintele Comisiei. Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei spunând că va trebui totuşi un control foarte riguros”, a detaliat Ciolacu la sediul PSD.
Astfel, ”până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen’s agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a mai fost în nicio vamă nicio solicitare să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment”.
Prim-ministrul a mai spus că așteaptă de la omologul ucrainean propunerea de licențiere pe care să o discute. În cazul în care vor exista solicitări de export către România, Ciolacu a spus că va cere ministerelor abilitate, al Agriculturii și al Economiei, ca, printr-un ordin comun, restricția asupra importurilor de cereale ucrainene să fie prelungită cu 30 de zile, până ”se lămuresc lucrurile”.
Илон Маск - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2023
Internațional
Atât de mulți. Afirmația neașteptată a lui Musk despre FAU
Executivul european a decis să ridice restricțiile asupra importurilor de produse agro-aliamentare din Ucraina ce ajungeau în cinci state membre.
Conform prevederilor convenite, Kievul trebuie să prezinte până cel târziu luni, 18 septembrie, un plan de eficientizare a exportului de cereale pentru a nu denatura piața în statele membre învecinate, plan pe care Guvernul României îl așteaptă.
Fluxul de știri
0