Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: testarea noii drone kamikaze „BAS-80”

© Sputnikdrona rusească kamikaze „BAS-80”
drona rusească kamikaze „BAS-80” - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2023
drona rusească kamikaze „BAS-80”
Abonare
Simplitatea și eficiența sporită a utilizării în luptă îi garantează dronei de atac compacte și ușoare un mare viitor, consideră observatorul militar Sputnik Aleksandr Hrolenko.
Armata rusă ar putea primi curând în dotare noua dronă kamikaze „BAS-80”, creată de specialiști NPO „Tehnologii Android” din carbon sau fibră de sticlă. Mai multe mostre sunt deja testate în zona operațiunii militare speciale.
Apariția lor acolo reflectă dezvoltarea rapidă a tehnologiilor fără pilot de către birourile de proiectare și întreprinderile din cadrul industriei de apărare.
Drona din materiale compozite este ușoară și compactă (datorită aripilor pliabile). Cântărind 1,7 kg, ”BAS-80” este în stare să transporte o încărcătură cu greutatea de 0,5 - 2 kg la o viteză de 130 km/h și să nimicească ținte la o distanță de până la 30 km.
Drona este simplă în exploatare și poate deveni un însoțitor de încredere pentru fiecare luptător rus.
Compania ”Tehnologii Android” a devenit cunoscută în întreaga lume după realizarea cu succes a proiectului ”Marker”.
Президент РФ В. Путин посетил космодром Восточный и встретился с лидером КНДР Ким Чен Ыном - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2023
Editoriale
Perspectivele cooperării militar-tehnice dintre Rusia și RPDC
Robotul de luptă rusesc cu greutatea de trei tone „Marker”, cu inteligență artificială, o gamă largă de echipamente de recunoaștere, rachete antitanc ”Kornet” și drone kamikaze la bord este destinat să sprijine infanteria și să nimicească tehnica blindată a inamicului, inclusiv tancurile moderne NATO.
El este capabil să detecteze și să recunoască în mod independent țintele și să se sincronizeze cu vizorul operatorului la distanță. Mașina inteligentă are o autonomie de 60 de ore. În martie, primii patru „Markeri” și-u început activitatea de luptă în zona operațiunii speciale.
Acum robotul de luptă terestru va avea posibilitatea să transporte și să lanseze roiuri (până la 100 de unități) de drone ”BAS-80”.
Vom menționa că ”Tehnologii Android” este gata pentru producția în masă a UAV-urilor - în 2022 a triplat producția de motoare electrice pentru sistemele aeriene fără pilot, iar în 14 ani compania a dezvoltat peste 120 de sisteme robotizate pentru ”Roscosmos”, ”Rosatom”, medicină și educație.

Perspectivele dronelor kamikaze

Drona „BAS-80” este considerabil superioară în comparație cu analogul american Switchblade 300 (cu greutatea de 2,7 kg), conceput pentru a „neutraliza un soldat sau un mijloc de transport ușor blindat” la o distanță de până la 10 km. Puterea focosului Switchblade 300 este echivalentă cu împușcătura unui lansator automat de grenade de 40 mm.
Această „dronă din rucsac” a fost dezvoltată la comanda forțelor terestre americane pentru lupta împotriva talibanilor în regiunile muntoase inaccesibile ale Afganistanului în timpul operațiunii ”Enduring Freedom”.
În teatrul de operațiuni ucrainean, suprasaturat de sisteme de război electronic, „switchblade” de modificarea „300” a demonstrat o eficiență redusă în luptă. Capacitatea bateriei oferă doar 15 minute de zbor și deseori aceasta este insuficient pentru detectarea țintei.
Pe fundalul operațiunii militare rusești și a succeselor magnificului ”Lancet”, tehnologiile de muniții ”loitering” se dezvoltă activ în multe țări din întreaga lume. Dronele Kamikaze permit detectarea rapidă a țintei și nimicirea lor dincolo de linia vizuală. Dispozitivele sunt pe deplin autonome, compacte și simple în exploatare, sunt accesibile celor mai mici unități militare. La necesitate, operatorul poate opri atacul, ceea ce nu poate fi făcut după lansarea unei rachete și a unui foc de artilerie.
Рабочий на заводе Saab Gripen - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2023
Editoriale
Europa este transformată în al patrulea Reich
Proiectanții ruși au creat o linie de UAV-uri pentru soluționarea unei game largă de misiuni de luptă. Dronele Kamikaze de diferită putere permit nimicirea diferențiată efectivă a forței vii și tehnicii de luptă a inamicului.
Pe de altă parte, mijloacele de război electronic se dezvoltă la fel de rapid, rămânând la ordinea zilei vulnerabilitatea canalelor radio de control a UAV-urilor.
Viitorul aparține aparatelor de zbor autonome cu inteligență artificială. Pentru NPO ”Tehnologii Android” se deschid aici o multitudine de posibilități.
Guvernul Federației Ruse a aprobat strategia de dezvoltare a aviației fără pilot până în 2030 și stabilește pentru următorii șapte ani sarcina de a „sistematiza și crește” producția de drone cu destinație militară și civilă.
Este planificată construcția extinsă a porturilor pentru drone și dezvoltarea sistemului de pregătire a cadrelor. Astfel, tema dirijării UAV-urilor „Bazele pregătirii tehnice și comunicațiilor” este inclusă în programa de pregătire militară începătoare a școlilor rusești.
Fluxul de știri
0