Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Perspectivele cooperării militar-tehnice dintre Rusia și RPDC

© POOL / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин посетил космодром Восточный и встретился с лидером КНДР Ким Чен Ыном
Президент РФ В. Путин посетил космодром Восточный и встретился с лидером КНДР Ким Чен Ыном - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2023
Abonare
Oricum ar aprecia Occidentul ceea ce se întâmplă, Rusia este dispusă să dezvolte interacțiunea cu RPDC în toate direcțiile posibile.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și liderul Coreii de Nord, Kim Jong-un, au deschis la cosmodromul ”Vostocinîi” perspectivele interacțiunii dintre cele două țări, cu accent deosebit pe cooperarea militar-tehnică. Summitul din Orientul Îndepărtat a provocat o isterie politică în Occident.
Miercuri, 13 septembrie, după mai multe ore de negocieri cu Kim Jong-un la cosmodromul ”Vostocinîi, Vladimir Putin le-a relatat jurnaliștilor despre principalele direcții ale interacțiunii științifice și economice, despre perspectivele cooperării militar-tehnice dintre Federația Rusă și RPDC – cu ajustările de rigoare la restricțiile ONU (https://ria.ru/20230913/sotrudnichestvo-1896093710.html). În particular, Rusia va ajuta la construcția sateliților spațiali nord-coreeni. Coreea de Nord manifestată un interes sporit pentru tehnologiile construcției de rachete.
Potrivit lui Vladimir Putin, există „multe proiecte interesante” în domeniul transporturilor și agriculturii, și totuși se remarcă accentul militar-tehnic al interacțiunii. Liderul nord-coreean vizitează întreprinderile de apărare din Komsomolsk-pe-Amur.El este însoțit de înalți oficiali militari și șefi ai întreprinderilor din industria de apărare, cum ar fi, șeful departamentului de administrare militară al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc, Park Chong Chon, șeful adjunct al comitetului militar central, Lee Byung Chol. Anterior, la Phenian, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, s-a familiarizat cu cele mai noi exemplare de armamente nord-coreene.
Kim Jong-un susține operațiunea militară specială rusească din Ucraina și este gata să-și aducă contribuția la această „luptă sfântă împotriva forțelor hegemonice”. Occidentul este profund îngrijorat de interacțiunea dintre Rusia și Coreea de Nord în sfera militară. Potrivit Bloomberg, Phenianul a avut în 2023 două nereușite în lansarea unui satelit de recunoaștere și Moscova este în stare să ajute aici. Bloomberg menționează de asemenea că Kim Jong-un este pasionat de tehnologiile privind depășirea încălzirii focoaselor rachetelor la intrarea în atmosferă din spațiul cosmic (https://inosmi.ru/20230913/kim-chen-yn-265642710.html).Coreea de Nord și-a creat arma nucleară și mijloacele de transportare a acesteia, în pofida sancțiunilor internaționale severe. Armata Coreii de Nord dispune de mii de drone moderne, tunuri autopropulsate și MLRS, de un arsenal uriaș de rachete tactice, obuze și muniție de artilerie (de calibru sovietic), care ar fi util armatei ruse din zona operațiunii speciale.

SUA și NATO sunt în panică

Graba cu care au urmat avertismentele americane și britanice cu privire la inadmisibilitatea cooperării militar-tehnice dintre Federația Rusă și RPDC trădează amploarea temerilor Occidentului în fața inevitabilității înfrângerii geopolitice. Experții NATO se tem că Rusia va transmite Coreii de Nord tehnologiile de construcție a submarinelor nucleare, iar Phenianul va trimite voluntari, arme și muniție Forțelor Armate ale Rusiei. Discursul principal: „Dacă Coreea de Nord va începe livrările militare către Rusia, atunci acestea ar putea acoperi de câteva ori tot ceea ce au livrat țările NATO Ucrainei”. Voluntari nord-coreeni în zona operațiunii speciale este de domeniul incredibilului, dar totuși potențialul militar al Phenianului este destul de semnificativ.
Armata RPDC ocupă locul 4 în lume ca număr - 1,2 milioane de militari activi. Pregătirea specialiștilor nu trezește îndoieli. Potrivit The Military Balance 2023, arsenalul nord-coreean include peste 100 de rachete balistice intercontinentale, 30 de rachete balistice cu rază medie de acțiune și 60 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, aproximativ 4000 de tancuri, zeci de mii de unități de tehnică blindată și artilerie. Cele mai noi MLRS nord-coreene sunt camuflate ca tehnică auto civilă, ceea ce sporește capacitatea lor de supraviețuire. Astfel de arme ar putea juca un rol semnificativ în teatrul de operațiuni ucrainean. Voi aminti că americanii au transferat în secret sute de mii de obuze de artilerie din Coreea de Sud trupelor ucrainene.
Publicațiile americane analizează la greu influența probabilă a RPDC asupra situației din zona operațiunii militare rusești, se indignează și se minunează. Mass-media britanică clevetește cel mai mult, întrecându-se în a demoniza Federația Rusă și RPDC, numind negocierile dintre Vladimir Putin și Kim Jong-un o „întâlnire a dictatorilor incurabili” și o „alianță sângeroasă”. Aici, mulți cititori curioși își pot pune întrebarea: dacă „țările proscrise” dispun de mult timp de rachete hipersonice, cum ar trebui numite țările NATO înapoiate din punct de vedere tehnologic, care nu au „îmblânzit” până acum tehnologiile hipersonice?
Oricum ar aprecia Occidentul ceea ce se întâmplă, Rusia este dispusă să dezvolte interacțiunea cu RPDC în toate direcțiile posibile. Vizita liderului nord-coreean în Rusia deschide o nouă eră a cooperării, schimbă raportul de forțe în Europa și Asia. Este important de înțeles, RPDC nu este un stat foarte bogat, dar totuși un stat suveran (din 1956) cu o economie destul de puternică și un potențial mare de dezvoltare. Relațiile prietenești cu Phenianul sunt reciproc avantajoase.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a acceptat invitația lui Kim Jong-un de a vizita RPDC. În afară de aceasta, Rusia și China și-au anunțat pe 13 septembrie intenția de a nu admite impunerea de noi sancțiuni împotriva RPDC. Și nu întâmplător, în aceeași zi, consecventul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, a recunoscut sfârșitul ordinii mondiale unipolare.
Fluxul de știri
0