România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Se redeschide povestea ”Roșia Montana”

© Photo : Turismlarosiamontana.wordpressRoșia Montană
Roșia Montană - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2023
Abonare
Compania Gabriel Resources solicită în instanță despăgubiri în valoare de 6,5 miliarde de dolari, după ce statul român a reziliat unilateral contractul.
BUCUREȘTI, 16 sep -Sputnik. Compania canadiană care semnase contractul de exploatare a minei de aur de la Roșia Montana, din munții Apuseni, a dublat solicitarea de despăgubiri către statul român, de la 3,3, la 6,5 miliarde de dolari.
„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă compania.
În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.
Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.
Fluxul de știri
0