Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan: Suedia nu și-a îndeplinit promisiunile de aderare la NATO

© AP Photo / Pavel GolovkinПрезидент Турции Р. Эрдоганом
Президент Турции Р. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2023
Abonare
Erdogan: Suedia nu și-a îndeplinit încă promisiunile față de Turcia cu privire la aderarea la NATO
BUCUREȘTI, 16 sep -Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că promisiunile făcute de Suedia către Ankara în timpul procesului de aderare la NATO nu au fost încă îndeplinite; decizia va rămâne la parlamentul turc."
"Occidentul continuă să spună: Suedia, Suedia, Suedia. Noi spunem că până când parlamentul nostru nu ia o decizie, nu putem spune „da” sau „nu” (pentru aderarea Suediei la NATO - ed.). În primul rând, Suedia trebuie să îndeplinească obligatii. Le indeplinesc (obligatii - n.red.)?Ne spun ca au pregatit o lege. Dar adoptarea unei legi nu este suficient, trebuie sa o aplicam... Actele teroriste pe strazile din Stockholm continua. Promisiunile date. la noi nu au fost păstrate. Ce poziție va lua parlamentul meu, să vegheze ei (SUA - n.red.) spun că decizia în problema F-16 este la latitudinea Congresului. Am și propriul meu congres -parlament. Dacă ei vor să aducem problema (aderării Suediei la NATO - n.red.) spre examinare parlamentului, vom lua o decizie, dar decizia va fi la latitudinea parlamentului”, a spus Erdogan la o conferință de presă la Istanbul înainte de a zbura către Statele Unite la Adunarea Generală a ONU.
Finlanda și Suedia, pe fundalul evenimentelor din Ucraina din mai 2022, au depus cereri de aderare la alianță. Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru NATO pe 4 aprilie. Cererea Suediei încă nu a primit aprobarea finală a Ungariei și Turciei. Suedia, în calitate de membru al Uniunii Europene, la negocierile cu Erdogan de la Vilnius înainte de summitul NATO a convenit, în schimbul ratificării cererii, să faciliteze intensificarea procesului de aderare a Turciei la UE . În același timp, secretarul general al NATO a subliniat că, în principiu, problemele aderării Suediei la NATO și aderării Turciei la UE „nu sunt legate între ele”. În august, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că este optimist că Suedia se va alătura alianței în această toamnă.
Fluxul de știri
0