Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ţară din UE amenință cu interdicția permanentă asupra cerealelor ucrainene

© Sputnik / Ilya Pitalevпшеница
пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2023
Abonare
Polonia a amenințat că va introduce un embargo pe perioadă nedeterminată asupra livrărilor de cereale ucrainene dacă UE nu își extinde propria interdicție de import la nivel de bloc.
BUCUREŞTI, 16 sept – Sputnik. Ministrul Dezvoltării economice și a Tehnologiei din Polonia, Waldemar Buda, a declarat că măsura ar putea intra în vigoare vineri, la miezul nopții.
O interdicție temporară de către UE a importurilor de cereale ucrainene expiră pe 15 septembrie. Interdicţia a fost introdusă după ce Polonia și alte patru țări din estul UE s-au plâns că produse ieftine din Ucraina au inundat pieţele.
„Dacă Comisia Europeană nu ia o decizie cu privire la chestiunea[interzicerii importurilor de] cereale ucrainene, Polonia va decide singură la miezul nopții. [Interdicția] va fi pe termen nedeterminat”, a spus ministrul, citat de RT.
Repetând afirmaţiile, ministrul polonez pentru Afacerile UE, Szymon Szynkowski vel Sek, a subliniat că țara sa va proteja interesele fermierilor săi „într-un fel sau altul”, indiferent dacă a fost luată o decizie la nivel de UE sau național.
„Decizia [de a interzice produsele agricole ucrainene] a fost luată de către Consiliul de Miniștri. Marți, rezoluția a fost adoptată în unanimitate. Intenționăm să introducem o interdicție națională de import dacă o astfel de măsură nu va fi introdusă la nivelul UE”, a avertizat Szynkowski Vel Sek.
Polonia nu va fi mulțumită de o altă extindere temporară a embargoului asupra cerealelor ucrainene și așteaptă „decizii structurale” din partea Comisiei Europene, a avertizat vineri dimineaţă ministrul Agriculturii, Robert Telus.
În luna mai, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia au impus o interdicție extinsă asupra importurilor de cereale ucrainene. Măsura a venit după ce Bruxelles-ul a suspendat taxele vamale pentru toate produsele agricole din Ucraina timp de un an, pentru a sprijini economia ţării. Ulterior, un excedent de cereale ucrainene ieftine i-au adus pe producătorii UE în situaţia de a se confrunta cu ceea ce au considerat drept o concurență nedreaptă.
Telus a spus că produsele agricole ucrainene trebuie trimise către destinațiile unde erau livrate de obicei înainte de izbucnirea conflictului cu Rusia anul trecut, adăugând că „nu pot inunda constant Europa”.
Fermierii din cele mai afectate cinci țări ale UE susțin că au suferit pierderi substanțiale din cauza creșterii importurilor de produse agricole ucrainene, care erau inițial destinate să ajungă în Africa și Orientul Mijlociu.
Fluxul de știri
0