Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul ungar de Externe: UE a „globalizat” criza din Ucraina

© Sputnik / OsmatescoПресс-конференция главы МИДЕИ Молдовы Николае Попеску и министра иностранных дел Венгрии Петера Сийярто
Пресс-конференция главы МИДЕИ Молдовы Николае Попеску и министра иностранных дел Венгрии Петера Сийярто - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2023
Abonare
Bruxelles-ul ar fi trebuit să izole conflictul în loc să-l extindă, a spus ministrul de Externe al Ungariei.
BUCUREŞTI, 15 sept – Sputnik. Răspunsul Uniunii Europene la criza Ucrainei face ca lumea să se fragmenteze, a afirmat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. El a adăugat că Budapesta dorește să vadă inițiative care pot uni statele, cum este Inițiativa „O centură, un drum” a Chinei (BRI).
UE „a oferit un răspuns foarte inadecvat la războiul din Ucraina, [răspuns] care, din păcate, pare că a dus la o lume împărțită din nou în blocuri”, a declarat diplomatul ungar pentru CNBC, în contextul summitului „O centură, un drum” din Hong Kong, potrivit RT.
Bruxelles-ul „ar fi trebuit să izole acest război, dar în loc de asta, UE l-a globalizat”, a spus ministrul ungar în interviul difuzat miercuri.
Szijjarto a adăugat că lipsa de comunicare între țările care se opun i-a determinat să renunțe la obținerea păcii, în timp ce state care au de câştigat din relațiile bune dintre Est şi Vest, cum ar fi Ungaria, au fost afectate economic.
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
Internațional
Zelenski ameninţă statele UE
Ministrul a pus acest fapt în contrast cu modul în care BRI își propune să reunească lumea pentru prosperitate și securitate reciprocă, motiv pentru care Ungaria salută prezența Chinei.
El a criticat ţările bogate din Europa de Vest, care vorbesc acum despre decuplarea de la economia chineză sau restricţionarea relaţiilor de afaceri din cauza îngrijorărilor politice. Însă în tăcere, ei doresc investiții chineze la fel ca ţările mici, a mai spus Szijjarto.
„Ei pot fi ipocriţi, își pot permite asta”, a susţinut oficialul.
Spre deosebire de aceste țări, Budapesta afirmă în mod deschis ce urmăreşte în politica externă, a spus diplomatul, avertizând că, dacă „decuplarea” de China ar avea succes, acest lucru „ar ucide economia europeană”.
Guvernul ungar a fost de la început un critic vocal cu privire la răspunsul occidental la conflictul din Ucraina. Ungaria a solicitat să se organizeze discuții de pace, pronunţându-se, în acelaşi timp, împotriva sancționării Rusiei și a înarmării Ucrainei. Majoritatea statelor din UE, la comanda SUA, s-au angajat să sprijine Kievul „atâta timp cât va fi nevoie” pentru a învinge Rusia.
Fluxul de știri
0